Niet meedoen is geen optie voor moslims

Hoe kan een moslim roepen dat deelnemen aan de Nederlandse politiek verboden is, terwijl hij aan de andere kant wel een werkloosheidsuitkering aanvraagt en zijn kinderen goed onderwijs gunt, vraagt Ali Eddaoudi zich af....

Salaamoe aleikoem Annebregt Dijkman en Abdul-Jabbar van de Ven, Ik wil jullie beiden hartelijk bedanken voor de heldere brieven in Forum van 15 december. Ik vond ze heel erg eerlijk. Laat ik beginnen met wat ik als moslim in jullie brieven herken.

Annebregt, zo mag ik je hopelijk noemen, raakt exact die snaar waar ik al jaren aan knaag. Namelijk dat moslims van hun luie donder moeten komen en de passiviteit ten aanzien van deze maatschappij moeten leren afzweren.

Broeder Abdul-Jabbar, wij kennen elkaar van enkele gesprekken die wij eerder voerden. Ik waardeer jouw inzet en beschouw jou als een van de mensen die dit land rijk is waar veel jongeren graag naar luisteren. Ik zal je niet onderschatten, maar zeker ook niet overschatten.

Wat mij vooral opvalt, is de hoeveelheid islamitische lezingen die er in dit land worden gegeven. Veelal langs elkaar heen en allemaal droge stof waar de gemiddelde moslimjongere echt niet altijd raad mee weet. Met andere woorden, Annebregt heeft hier wel een punt. Het aanleren van ahadith (de overleveringen van de profeet, vrede zij met hem), de koranverzen en het teruggaan naar de tijd van de profeet is niet genoeg en klinkt mij iets te vaag in de oren. Het zou heel misschien kunnen als je in een samenleving zou leven die de islam omarmt, maar dat is helaas niet het geval. Daar heb jij weer een punt, met dat verschil dat ik oproep om wel mee te doen.

Het land aan anderen overlaten en als moslim aan de kant blijven huilen, daar schiet de gemeenschap niets mee op. Het wel of niet aanleren van praktische zaken die onderdeel vormen van je religieuze plichten, daarover zou het ook niet moeten gaan, beste Annebregt. Dat is nou eenmaal de basis van de islam en dat hoeft niet per se aan de maatschappelijke plicht ondergeschikt te zijn. Een moslim moet zich inderdaad bewust zijn van zijn omgeving en dient dat als onderdeel van zijn aanbidding te beschouwen.

Mensen – ook onder anderen imam Fawaz aan wie ik mij erg stoorde omdat hij de moskeegangers vertelde dat stemmen verboden is – snappen niet hoe deze wereld in elkaar steekt en hoe belangrijk politiek bedrijven is. Imam Fawaz heeft dan wel zijn mening herzien en zijn schaapjes in Den Haag toch toegestaan te stemmen, maar besefte niet dat zijn uitspraken hun werk al overal hadden gedaan. Uit betrouwbare bronnen in zijn moskee heb ik begrepen dat sommige mensen hun stembiljet al hadden verscheurd.

Beste imam Fawaz, politiek en religie gaan ook in Nederland heel goed samen, alleen hebben de christelijke partijen dat iets slimmer weten te spelen dan moslims dat kunnen. Moslims hebben een grote mond, reageren altijd zo gefrustreerd en overdreven op allerlei zaken. Maar meedoen is verboden! Dat gaat er bij mij niet in broeder Abdul-Jabbar. Jij en ik hebben enige kaas van de islam gegeten, maar zijn zeker niet in de positie om religieuze uitspraken (fatwa’s) te doen. Het verbieden van iets is enkel aan God en aan de grote geleerden der aarde, en laten het nou net deze mensen zijn die van mening verschillen.

Dan is er nog zoiets als logica. De islam vraagt van ieder verstandig wezen om na te denken. Jij en ik kunnen er toch niet omheen dat we onderdeel van dit land zijn? Een voorbeeld: Hoe kan een imam roepen dat stemmen verboden is als hij tegelijkertijd jarenlang druk in de weer was om het staatsburgerschap van Nederland te verkrijgen? Hoe kan een moslim roepen dat stemmen en deelnemen aan de Nederlandse politiek verboden is, terwijl hij aan de andere kant wel graag een werkloosheidsuitkering aanvraagt, huursubsidie wil ontvangen en zijn kinderen goed onderwijs gunt? Vanwaar denk je dat dit geld komt, om maar te zwijgen over de mensen die het beleid bepalen.

Beste Annebregt en Abdul-Jabbar. Uit de grond van mijn hart wil ik jullie een raad geven. Een bekend Nederlands gezegde luidt: ‘schoenmaker houd je bij je leest’. De islam is een zee aan kennis en je kunt niet zomaar roepen dat je terug naar de tijd van de profeet wilt gaan. Dat zijn lege woorden beste broeder Abdul-Jabbar, want de werkelijkheid is dat we een zwakke, nauwelijks opgeleide gemeenschap hebben. Zowel hier als internationaal doen moslims het onder de maat. Terwijl de islam niet vies is van politiek en strategie, dat bewijzen ook een hoop overleveringen inzake de profeet als leider van de gemeenschap die zaken met andere leiders en politici deed. Niet meedoen zou geen optie moeten zijn. En daar waar de islam tekort wordt gedaan, mag je je als moslim altijd onthouden van stemming.

Een bestaan zonder politiek is een leven zonder ogen en oren. Je hoort en ziet niets en wacht altijd tot de ander je bij het handje neemt. Is dat wat de imams dan willen van hun mensen? Ieder zijn eigen toko zou ik zeggen en laten zij het bij het onderwijzen van normen en waarden houden. Inderdaad bij de religieuze dagelijkse plichten waar ook ik niet vies van ben, Annebregt. En dan mogen de leken op godsdienstig vlak zich weer met hun eigen werk bezighouden, dan krijgen we naar ik hoop ook een gesprek op niveau. Ik zoek overigens niet naar andermans fouten of zwakheden, want een moslim haast zich niet om andermans fouten te etaleren. Een goede moslim weet dat hij een zwak schepsel is en dat ieder mens een duistere kant heeft.

Ik vertrouw er daarom op dat broeder Abdul-Jabbar oprecht zijn best doet de jongeren bij te staan in hun zoektocht naar zichzelf en hun Schepper. Maar doe dat in Godsnaam met beide benen op de grond. Nederland is nu eenmaal ons land en hier moeten we het met elkaar doen! Moge Allah jullie wijsheid en liefde voor elkaar ingeven. Is het niet zo dat we samen wellicht sterker zouden zijn?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden