Column Aaf Brandt Corstius

Niet bikini-proof? Koop een gekke badmuts en kies een plek waar mensen dikker zijn dan u

Niet iedereen is gezegend met wat een ‘bikini-proof' lichaam wordt genoemd. Ter ere van Internationale Bikinidag leest u hier negen praktische adviezen van Aaf Brandt Corstius (uit 2012) om toch van een stranddag te genieten. Zoals: kies een bestemming met een hoog vetgehalte.

Beeld Deborah van Der Schaaf en Aad Hoogendoorn

Advies 1

Leg onmiddellijk terug in het schap, dat tijdschrift met daarop de tekst 'In 4 weken bikini-ready!', waarin een artikel staat met plaatjes van eenvoudige Pilates-oefeningen, aangevuld met een dieet van water, broccoli en quinoa, samengesteld door dokter Stacey Staco, bewegingsfysioloog uit Costa Mesa, Californië. Het werkt niet, gekkie.

Advies 2

Kies uw vakantielocatie met zorg uit. Met andere woorden: ga naar een plek waar veel mensen komen die dik zijn, of in elk geval dikker dan uzelf. Dat kan Spanje zijn, of Zuid-Italië: landen waar mensen een hoop witte deegproducten eten, en niet kijken op een mierzoet drankje meer of minder. Amerika kan ook, natuurlijk, maar vermijd de oost- en de westkust; daar is iedereen juist anorectisch. Voor Amerika en Europa geldt: hoe armer het gebied, hoe dikker de mensen. Voor de rest van de wereld geldt het tegenovergestelde. Dit als handige leidraad.

Vier je vetrollen

Je bent te dik, te dun. Je hebt cellulitis. Je hebt striae. Je benen zijn niet geschoren. Je oksels niet sexy. Je hebt een vetrol. Je hebt blubberbenen. Je hebt zwangerschapskilo's. Je hebt een buikje. Je hebt een veel te dikke reet. Niet piepen, Stella Bergsma houdt óók de moed erin.

Advies 3

Schaf een badpak aan, met bloemetjes en pijpjes, en flinke cups waar uw borsten makkelijk in passen, en beweer met luide stem dat al die dunne meisjes in bikini's achterlopen op de laatste trend. Het figuur van Marilyn Monroe is weer terug: mollig, met dijen en buik. U kunt hier, als het u qua huidskleur uitkomt, aan toevoegen dat een lelieblanke huid weer in de mode is, en niet dat ordinaire zonnebruine. (Dit beweren modebladen ook elk jaar, en het klopt overigens nooit.) 

Durft u toch een hoogopgesneden badpak aan? Die vindt u hier.

Advies 4

Er is altijd wel een vakantie te bedenken waarop u nog minder bikini-proof was dan nu. Toen u net een tweeling had gekregen, bijvoorbeeld, of tijdens die met tzaziki en spinakopita overgoten zeilvakantie in Griekenland in 2001, toen u amper bewoog omdat u vastzat op die boot en de Griekse scheepsmaten al het zeilen voor u deden. Zelf heb ik een foto die ik 'de gestrande potvis' noem, en waarop ik, bevallig, dacht ik toen, in de branding lig van de Lago San Andre in Portugal, maar waaruit de objectieve kijker (en ikzelf, inmiddels) kan opmaken dat ze niet voor niets zeggen dat ontzwangeren écht een heel jaar duurt. Die foto geeft me moed voor deze zomer, want ik zie er nu een stuk patenter uit.

Advies 5

Doe geen ingewikkelde dingen met pareo's en wraparounds. Iedereen weet heus wel dat u die bloemenlap alleen maar om uw kont hebt geslagen omdat die kont te dik is. Laat hem dan maar gewoon zien tijdens de beschamende wandeling naar het ijshuisje. De lap maakt het alleen maar erger.

Advies 6

Mocht u corrigerende badkleding kopen - dat mag op zich -, let dan op dat u andere lichaamsdelen niet anti-corrigeert. Zo kocht ik ooit, in mijn gestrande-potvisfase en met volstrekt ijdele hoop, een badpak van het Amerikaanse merk Spanx. Alle Hollywoodsterren zweren bij onderkleding van Spanx om hun ledematen samen te persen. Het badpak, een stevige latex tube van 10 centimeter breed (en dit was maat XL), zorgde inderdaad dat alles wat erin zat, strak ingesnoerd bleef, maar door de druk die het latex uitoefende, bubbelden de delen die niet bedekt waren (dijen, bijvoorbeeld, en okselflapjes) er obsceen uit.

Advies 7

Speel, als u eenmaal op een vakantiebestemming met voldoende vetgehalte bent aangekomen, op het strand het spel 'Met wie zou ik van bikinilichaam willen ruilen?'. Dat zijn opwekkend weinig mensen, over het algemeen.

Advies 8

Neem naar het strand een uitgebreid breiproject mee; een wintersjaal, of een tweepersoonsdeken. Werp het werk, onder het mom van hobby, over uw lichaam heen, en beweeg wat met de pennen.

Laatste advies

Koop een badmuts. Van het merk Mama Maria, bijvoorbeeld. Een badmuts met grote, knalgroene bloemen erop. Niemand, echt niemand, zal er meer op letten hoe de rest van uw lichaam eruitziet.

Beeld An-Sofie Kesteleyn
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.