Newsweek liet bewust eigen primeur over Monicagate uit krant

President Clinton mag niet te benijden zijn, ook de hoofd- en eindredacteuren van het Amerikaanse weekblad Newsweek hebben een slechte week achter de rug....

Van onze correspondent

WASHINGTON

Newsweek, dat in het bezit was van alle details en zelfs fragmenten had gehoord van de bandopnames van de gesprekken tussen Monica Lewinsky en Linda Tripp, werd daarom deze week voorbijgestreefd door ABC News en The Washington Post. Er waren twee redenen voor dit hoogst opmerkelijke, en op z'n zachtst gezegd pijnlijke besluit. Openbaar aanklager Kenneth Starr had de hoofdredactie verzocht niet tot publicatie over te gaan, omdat dan zijn onderzoek zou worden gehinderd. Het gesprek in het Ritz Carlton Hotel in Pentagon City tussen Monica Lewinsky en Linda Tripp dat zou worden afgeluisterd door de FBI moest nog plaatsvinden.

'Het verhaal van Monica en de president was zo sensationeel dat we meer bronnen wilden raadplegen alvorens tot publicatie over te gaan. Daar was geen tijd meer voor', aldus Newsweek-directeur Richard Smith. 'Ik vond toen en ik vind nog steeds dat ik een weloverwogen en verantwoorde beslissing heb genomen'. In de Amerikaanse pers wordt gespeculeerd over de vraag hoe lang Smith en hoofdredacteur Maynard Parker nog in functie zullen blijven.

De ironie wil dat Michael Isikoff, de Woodward en Bernstein van de jaren '90, voor de tweede maal in zijn carrière een belangrijke primeur in handen had, die door hoofd- en eindredacteuren werd tegengehouden.

Isikoff, door Woodward een journalistieke kruisraket genoemd, werkte tot twee jaar geleden bij The Washington Post. Zijn naar later is gebleken volledig juiste verhalen over Paula Jones werden door de hoofdredacteur Downie van de Post tegengehouden.

Na een hoogoplopende ruzie, die gepaard ging met scheldpartijen op de redactie, werd Isikoff door Downie geschorst. Volgens het maandblad The Washingtonian zouden er zelfs klappen zijn gevallen. 'Nee, ik heb Downie nooit geslagen', vertelde Isikoff donderdagavond aan Prime Time Live. 'En hoewel ik vorig week moordneigingen had, had ik op de redactie van Newsweek mijn woede behoorlijk onder controle. Ik moest wel even naar buiten voor een wandeling in de frisse lucht.'

Nadat de omvang van de blunder was doorgedrongen tot de hele staf van Newsweek werd een grote operatie georganiseerd om de schade te beperken. Isikoff werd beschikbaar gesteld voor vraaggesprekken met alle Amerikaanse tv-stations. Adjunct-hoofdredacteuren en de chef van de Washingtonse redactie deden ook de ronde langs de tv-en radiostudio's. En de Internetkrant Newsweek Online publiceerde vrijwel gelijk met ABC News en The Washington Post het verhaal van Isikoff.

Voor de 45-jarige Isikoff is deze episode een doorbraak als investigative reporter. Hij is op weg in Washington de status van Bob Woodward (Watergate) te evenaren. Het was het werk van Woodward en Bernstein in de jaren zeventig dat Isikoff deed besluitenin de journalistiek te gaan. 'Ik was een Watergate-junkie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden