Eeuwig levenNetty Engels-Geurts

Netty Engels-Geurts (1941-2019), veertig kookboeken en een ‘down’-methode

Ze zette Limburg culinair op de kaart, maar zelf vond ze de door haar ontwikkelde leermethode voor mensen met downsyndroom belangrijker. 

Wil Engels en Netty Engels-Geurts.

Ze schreef meer dan veertig kook- en bakboeken, waarvan Vlaai en ander Limburgs gebak een standaardwerk is geworden dat al veertig jaar in de boekhandels ligt.‘In elk Limburgs gezin is zeker één boek van haar te vinden’, zegt haar man Wil Engels.

Maar Netty Engels-Geurts zette behalve vlaai ook veel andere Limburgse gerechten op de Nederlandse kaart. Haar belangrijkste erfenis is een nieuwe leermethode die ze ontwikkelde voor kinderen met het downsyndroom. Hierdoor kunnen ‘downers’ na het volwassen worden zichzelf veel beter redden en zelfs een maatschappelijke carrière oppakken.

Haar eigen dochter Peetjie Engels was het eerste kind met een downsyndroom dat daardoor de basisschool en het vmbo zonder aangepast programma kon doorlopen. Ze is nu klassenassistent en rijdt met haar eigen autootje naar het werk. Samen met haar man Wil Engels richtte zij de stichting PIT-Persoonlijke Integratie Therapie waardoor deze methode nu wereldwijd wordt toegepast.

Netty Engels-Geurts overleed 24 juli. Oorzaak was een hersenbloeding nadat drie weken eerder een hersentumor bij haar was ontdekt. Volgens haar echtgenoot Wil Engels was over de aanpak van de tumor wel het een en ander op te merken. Zijn vrouw werd door de artsen van het kastje naar de muur gestuurd, zo vindt hij.

Meer dan vlaai alleen 

Ze werd geboren in een gezin van vier kinderen in het Limburgse dorp Roggel, in een armoedige streek aan de rand van de Peel. Haar vader was daar onderwijzer. Zelf was ze een hoogbegaafd kind dat op zowel de lagere school als de ulo een klas oversloeg. ‘Ze was al heel jong geïnteresseerd in voeding, vooral dankzij een tante die gek was op koken en bakken. Dus ze besloot een opleiding te gaan doen voor diëtiste’, zegt haar man. Op de opleiding schreef ze al het boek Samen Afslanken. Na die opleiding kwam ze in dienst van het ziekenhuis De Goddelijke Voorzienigheid in Sittard, waar ze hoofd voedingsdienst werd. Dat combineerde ze met werk als docent voedingsleer.

In 1976 verscheen haar eerste eigen boek met de Limburgse titel Bookeskook n’n Opzat Moorevlaai. Met Limburg op zijn lekkerst liet ze zien dat de Limburgse keuken meer is dan vlaai alleen. Ze verzorgde workshops en gaf demonstraties. Ook werkte ze mee aan een radioprogramma op de regionale zender L1 over koken met seizoensgebonden producten. Hierbij maakte Netty Engels zich sterk voor vergeten fruit als kornoelje of kweepeer.

Met haar man Wil, met wie ze in 1977 trouwde, kreeg ze twee kinderen: Peetjie en Werny. Peetjie, de oudste, werd geboren met het downsyndroom. ‘Toen ze negen was, zijn we samen naar de Israëlische professor Reuven Feuerstein gegaan die in staat was talenten bij downers ‘boven’ te halen’, zegt Wil Engels. Daarna begonnen ze te werken met hun eigen dochter die dankzij de methode leerde lezen, schrijven en rekenen. ‘Het geheim van de methode is dat downers zelfstandig dingen gaan ontdekken. Wanneer ze een papiertje in hun hand hebben, laat je ze zelf beslissen wat ze met het papiertje doen.’

Wil Geurts, een volle neef van Netty, is vol bewondering. ‘Dankzij haar enorme inspanningen wist Peetjie veelal onvermoede aanwezige kwaliteiten te ontwikkelen. En daarmee heeft ze de methode overal gepropageerd.’ Behalve in Nederland wordt PIT onder meer in België toegepast, maar ook in Tsjechië, Rusland en zelfs Kenia. Op 19 juni ontving Netty Engels-Geurts nog een hoge Limburgse onderscheiding, de Jo Hansen-cultuurprijs, voor al haar vele verdiensten. Vlak daarna werd ze ziek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden