Nepsigaret

Bijna dagelijks wordt de SuperSmoker aangeprezen, een elektrische sigaret als alternatief voor de kankerverwekkende echte. Dat gebeurt in korte tv-spotjes waarin bartypes gewone sigaretten uitdrukken om in grote tevredenheid over te gaan op een neppijpje....

Alles aan de SuperSmoker is nep, behalve de nicotine. In het sigarettenpijpje zit een ampulletje met nicotinehoudende vloeistof. Bij elke trek aan de sigaret gaat er een stroompje lopen door een opwarmspiraaltje. De vernevelde vloeistof wordt geïnhaleerd. Bij elke trek aan de nepsigaret licht een rood ledlampje aan de voorkant op. Tegelijkertijd komt er ook een pufje waterdamp uit de sigaret, rook. De stroom komt uit een oplaadbaar batterijtje.

De SuperSmoker timmert als enige flink aan de weg. Een tiental bedrijven biedt vergelijkbare sigaretten aan, via internetsites. Variërend in prijs van 80 tot honderden euro’s voor een basispijpje en tientallen euro’s voor een trits nicotineampullen. Importeurs betrekken hun producten uit China.

Het slimme zit in de elektronica. Die ‘voelt’ dat een trekje wordt genomen. In de vloeistof zit nicotine en een mengsel aan geur- en smaakstoffen als citroenzuur, menthol en wat tabaksextract. Opgelost in een water/glycolmengsel, blijkt uit (Hongkongse) patenten. In de pufjes die de roker inhaleert, zitten geen kankerverwekkende stoffen, heeft een toxicoloog van de universiteit van Leuven geanalyseerd, in opdracht van SuperSmoker.

De elektrische sigaret is een nicotinevervanger, oordeelt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), en is daarom een soort geneesmiddel, net zoals nicotinepleisters en nicotinekauwgum. Voordat die in de schappen mogen, moet onderzoek worden overlegd waaruit veiligheid en effectiviteit blijken, en moet er een goedgekeurde bijsluiter komen. Dat onderzoek is niet gedaan, bevestigt SuperSmoker. Omdat de effectiviteit niet bewezen is, liggen de veel goedkopere pleisters en kauwgum meer voor de hand, vindt anti-rokenstichting Stivoro.

In veel Europese landen als België zijn elektrische sigaretten niet meer in de vrije verkoop. In Nederland wel omdat de VWA en het gezondheidsministerie VWS de hete aardappel maandenlang heen en weer hebben geschoven. De eigen inspectiedienst IGZ heeft de minister geadviseerd elektronische sigaretten als medicijn aan te merken, maar de bewindsman houdt zich tot nu toe angstvallig stil.

De fabrikant wringt zich intussen in allerlei bochten. De SuperSmoker is gezonder dan een sigaret, claimt die in het reclamefilmpje. Om vervolgens krampachtig te melden dat het pijpje ‘geen middel is om te stoppen met roken’.

Broer Scholtens

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.