Het Eeuwige levenAnne Vanderlove 1943 - 2019

Nederlandse zangeres Anne Vanderlove (1943 - 2019) werd ‘Franse Joan Baez’

In mei 1968 ging ze als een van de weinige artiesten de barricaden op om protestliederen te zingen. Later kwam ze in de problemen door een bankoverval.

Anne Vanderlove Beeld Getty
Anne VanderloveBeeld Getty

In Nederland was er amper aandacht voor haar overlijden. Maar in de Franse media werd Anne Vanderlove – artiestennaam voor Anna van der Leeuw – na haar dood grootschalig geëerd.

De krant Le Monde noemde de chansonnière ‘de Franse Joan Baez’. ‘Haar kristalheldere stem, haar heldere ogen, haar lange bruine haar, haar gitaar die losjes over haar schouder hing en haar teksten konden de vergelijking met de Amerikaanse folkzangeres doorstaan.’ In 1967 scoorde ze een grote hit met het nummer Ballade en novembre. Trouw aan haar principes bleef ze een stem van de onderdrukten, ondanks een leven met vallen en opstaan, waarin ze zelfs werd veroordeeld tot een jaar cel.

Op 30 juni stierf ze op 75-jarige leeftijd in het Franse Vannes, aan de zuidkust van Bretagne.

Ze werd geboren in Scheveningen op 11 december 1943. Haar Nederlandse vader was een kunstschilder die in het verzet zat. Nadat hij was opgepakt en naar concentratiekamp Buchenwald werd getransporteerd, vluchtte haar Bretonse moeder terug naar Frankrijk. Ze liet Anna achter bij haar grootouders in het dorp Arradon, niet ver van Vannes.

Vervolgens ging ze er met een Duitse soldaat vandoor. Haar vader, die de oorlog overleefde, zou zijn kind nooit zien. Ze werd liefdeloos opgevoed en wist weinig van haar achtergrond. Op haar 20ste besloot ze filosofie te gaan studeren in Parijs.

Om bij te verdienen, trad ze op als straatzangeres in het Quartier Latin. Ze ging haar eigen liedjes schrijven – een mix van folk en poëzie – die door radiostations werden ontdekt. In 1967 brak ze door met Ballade en novembre, waarvan een miljoen exemplaren werden verkocht. Datzelfde jaar verscheen er ook langspeelplaat, waarvoor ze een Grand prix de l’Académie de la chanson française kreeg, een soort Franse Edison. Nieuwe successen volgden, zoals Les petits cafés en La fontaine de Dijon. Maar ze had lak aan de adviezen van de platenbazen die wilden dat ze een witte pruik opzette en haar neus poederde. Als een van de weinige artiesten bracht ze tijdens de Parijse opstand van mei 1968 op de barricaden protestliederen ten gehore voor studenten en arbeiders, waaronder het nummer Ballade au vent des collines.

Platenmaatschappijen vonden haar te controversieel en lieten haar vallen. Ze keerde terug naar Bretagne, waar ze besloot haar nummers zelf te produceren en haar optredens te beperken tot scholen, gevangenissen en kleine theaters. In de jaren tachtig had ze succes met Chante les couleurs, een album met kinderliedjes.

Intussen leidde ze een tumultueus liefdesleven. Met haar vijfde man – de 49-jarige crimineel Jean Linay, die haar vanuit zijn cel gedichten stuurde – overviel ze in 1993 een bankfiliaal van Crédit Agricole.

Aan de rechter vertelde ze dat ze door hem was gemanipuleerd: ‘Ik luisterde te veel naar mijn hart. Ik ben het kleine meisje gebleven dat in de Kerstman bleef geloven.’ Ze kreeg één jaar cel opgelegd, maar die straf werd opgeschort. Tussen 1997 en 1999 maakte ze een uitstapje naar andere muziekstijlen, met de albums Blues en Silver.

Ze bleef trouw aan haar idealen voor een betere wereld. Na de milieuramp met de olietanker Erika voor de Bretonse kust, bracht ze in 2000 de cd-single Pour que tous les oiseaux vivent heureux uit.

De opbrengst schonk ze aan een Bretonse milieuorganisatie. Later zette ze zich in voor de opvang van kinderen in nood en werd ze ambassadeur van een aantal humanitaire organisaties. Haar laatste album, Rue Columbus, verscheen in 2010.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden