Nederlandse moslim genuanceerder over homo's dan Duitse boer

AMSTERDAM - Nederlandse moslims denken genuanceerder over homoseksualiteit dan Duitse boeren of de gemiddelde Griek. Ze zijn ook progressiever dan moslims in de omringende landen. Dit blijkt uit een nog lopend promotieonderzoek van Elmar Jansen, politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam.

Scene uit het toneelstuk 'Geen Gezicht' van Theater Aanz, dat homoseksualiteit bespreekbaar wil maken. © Guus Dubbeldam/ de Volkskrant Beeld
Scene uit het toneelstuk 'Geen Gezicht' van Theater Aanz, dat homoseksualiteit bespreekbaar wil maken. © Guus Dubbeldam/ de Volkskrant

Jansen wil weten wat de relatie is tussen de houding van autochtonen tegenover de acceptatie van homoseksualiteit, gelijke vrouwenrechten, de vrijheid van meningsuiting, en die van specifieke migrantengroepen.

'Als we ervan uitgaan dat migranten in Europa min of meer hetzelfde denken, dan kunnen we aannemen dat de botsing met autochtonen heftiger is naarmate deze progressiever zijn', zegt hij. Dat kan de verhitte islam- en integratiedebatten in Nederland en Denemarken verklaren.

Vernederlandsen
Jansen ontdekte echter dat moslims in snel tempo 'vernederlandsen'. Wat de acceptatie van homoseksualiteit betreft 'is Nederland een progressieve uitzondering', zegt Jansen. 'Andere Europese landen zijn niet zo ruimdenkend. Het is verbazend te zien hoe snel opvattingen worden overgenomen door migranten.'

Jansens bevindingen worden gestaafd door een kleinschalig onderzoek van het Utrechtse onderzoeksbureau Youngmindz en door ervaringen van onder anderen Ersin Ilbay van het Turks Homoloket, Chris Bouma van Connecting Differences, het Samenwerkingsverband Marokaanse Nederlanders (SMN) en het Inspraak Orgaan Turken (IOT).

Hand in hand
De Afghaanse Nederlander Achmed Sadat (24), oprichter van Youngmindz dat onderzoek doet onder jongeren van 12 tot 25 jaar: 'Als je met een groepje tv kijkt en homo's komen in beeld, of je ziet ze op straat hand in hand lopen, dan heb je het er met elkaar over en is het allemaal niet zo supernegatief.' Veel Marokkaans-Nederlandse jongeren accepteren homoseksualiteit niet volledig, maar vinden het 'wel kunnen', concludeert Sadat.

Ilbay is een Turks-Nederlandse homo die uit de kast is. 'Pubers daargelaten, is homoseksualiteit inmiddels wel bespreekbaar bij de tweede generatie', zegt hij.

Ook Chris Bouma, een homo die in 2007 op zijn 38ste 'voor de tweede keer uit de kast kwam in Marokkaanse kring', ziet vooruitgang. Onlangs trainde hij buurtvaders in Amsterdam-West. 'Tien jaar geleden zou ik daar zijn weggeslagen. Geaccepteerd word ik nog steeds niet, maar er wordt wel levendig gediscussieerd.'

'We hameren erop dat het heel hardvochtig is anderen niet te gunnen wat je zelf zo graag wil hebben: respect', zegt directeur Farid Azarkan van het SMN. Hij hoort minder 'extreme geluiden', als is er nog een wereld te winnen. IOT-voorzitter Aydin Akkaya ziet eenzelfde trend in de Turkse gemeenschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden