Nederlandse militair mag zelf de aanval kiezen

Het mandaat van ISAF, de International Security Assistance Force, is vastgelegd in VN-Veiligheidsresolutie 1386 van 20 december 2001 en resolutie 1510 van 13 oktober 2003....

Op een instructiekaartje hebben Nederlandse militairen een ‘robuuste geweldsinstructie’ meegekregen. Niet alleen mogen zij schieten uit zelfverdediging, zij mogen ook aanvallen om een dreiging weg te nemen. Mits het geweld proportioneel is en een ‘positive ID’ is verkregen. Vandaar dat bevelhebber Dick Berlijn na het offensief in de Baluchipas, van 11 tot 21 juli, hamerde op gevonden persoonspapieren waaruit zou blijken dat achttien dodelijke slachtoffers taliban-strijders waren met concrete plannen kamp Holland aan te vallen.

De jacht op terroristen is de taak van – veelal Amerikaanse – militairen van Operatie Enduring Freedom (OEF). Nederlandse middelen kunnen in geval van nood worden ingezet (in extremis), mits geen andere OEF-middelen beschikbaar zijn en de actie ongepland was. Een Nederlandse generaal controleert dit en heeft een vetorecht. Deze man in Kabul heet de red card-holder .

De 1400 Nederlandse militairen in Zuid-Afghanistan zitten in Tarin Kowt (1000), Deh Rawod (200) en Kandahar (200). De gevechtsgroep bestaat uit 600 mannen en vrouwen (drie infanteriecompagnieën), de rest coördineert wederopbouwprojecten of steunt de troepen. Zij kunnen rekenen op luchtsteun van F-16’s en van Apache gevechtshelikopters. Wie de poort uit gaat, kan kiezen tussen een open jeep, een gepantserd patrouillevoertuig (Nyala), een grote pantserwagen (Patria), of een pantserrupsvoertuig met snelvuurkanon (YPR). Drie zware houwitsers worden verscheept om de 80 kilometer lange route tussen de bases te dekken. In geval van een hinderlaag verstuurt het nieuwe waarnemingsvoertuig Fennek met een druk op de knop de juiste coördinaten, waarna ieder kanon binnen tien seconden drie granaten op het doel kan hebben. Na levering van een nieuw soort granaat in november stijgt de dracht van 30 naar 50 kilometer.

Gewonden kunnen rekenen op een Medevac helikopter en behandeling in het veldhospitaal – dertien gekoppelde containers met airco, waaronder twee operatiekamers, drie intensive cares en een radiologische container. Een psycholoog, een maatschappelijk werker, een arts, een geestelijk verzorger en een personeelsfunctionaris waken over ieders geestelijke gezondheid.

Militairen kunnen contact houden met thuis via veldpost, via een satelliettelefoon met voordelige belkaart, en via een nog te bouwen internetcafé.

De twee jaar durende operatie gaat volgens het kabinet 380 tot 410 miljoen euro kosten. Bijna 100 miljoen meer dan bij aanvang van de planning werd geschat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden