Update

Nederlandse expat afgeslacht in zijn woning in Egypte

Een vijftiger uit Landsmeer is op oudejaarsdag vermoord in de Egyptische badplaats Hurghada. Het slachtoffer was geen toerist maar een expat die er al 15 jaar woonde, zo verklaart een vriend tegenover het AD. Het is de tweede moord in korte tijd in het toeristencentrum aan de Rode Zee. De andere slachtoffers zijn een man en vrouw uit Zwitserland.

Luchtfoto van de kust bij Hurghada.Beeld reuters

Henk (53) uit Landsmeer zou het slachtoffer zijn geworden van een uit de hand gelopen beroving, mogelijk opgezet door zijn Egyptische vriendin. Het levenloze en volledig ontklede lichaam van de Nederlander vertoonde een reeks messteken.

In berichten op facebook die gebaseerd zouden zijn op het autopsierapport, is sprake van 25 steekwonden maar de beste vriend van de overledene noemt dat 'scheisse'. 'Het zijn er zeven. Heel wat minder maar toch opmerkelijk veel,' zegt de man met een diepe zucht.

WAO-uitkering
De Duitser was naar eigen zeggen al acht jaar bevriend met de Nederlander, bezocht zelfs diens familie in Landsmeer en bracht de afgelopen twee jaar elke dag door met zijn maat. 'Henk was als een broer van mij. Hij vestigde zich hier na te zijn afgekeurd vanwege rugproblemen en leefde van een WAO-uitkering. Verschrikkelijk dat hij zo aan zijn einde is gekomen,' zegt de man aangeslagen over de telefoon vanuit Hurghada.

De toedracht van de moord is vooralsnog onduidelijk. Volgens Egyptische media werd de Nederlander met touwen vastgebonden op zijn bed maar wist hij zich los te wrikken en bijna te ontsnappen. Daarna zou hij meermaals zijn gestoken in zijn buik en nek. De daders zouden er vandoor zijn gegaan met geld, sieraden en een laptop van hun slachtoffer. De politie verdenkt diens Egyptische vriendin van betrokkenheid bij de zaak. Ze zou de beroving hebben laten uitvoeren door handlangers.

Orfi-contract
Volgens Nederlandse bronnen in de Egyptische badplaats is de vrouw inmiddels opgepakt. Ze zou met haar Nederlandse vriend zijn omgegaan op basis van een zogenoemd Orfi-contract. Dat geeft moslims het recht om in één ruimte te leven met niet-moslims. Het document is tegen betaling en met verklaringen van twee getuigen verkrijgbaar bij notarissen.

'Wij noemen het een neukpapiertje. Het wordt vooral gebruikt door Egyptische mannen die samen willen zijn met westerse vrouwen. Omgekeerd komt zelden voor. Alleen hoog-opgeleide Egyptische vrouwen maken er wel eens gebruik van,'weet de Nederlandse expat die anoniem wil blijven.

De woning van de vermoorde Nederlander is gelegen in Magawish, een van de betere wijken aan de rand van Hurghada. Er wonen hoofdzakelijk rijke Egyptenaren en westerlingen.

Zwitsers stel
Op Nieuwjaarsdag, een dag na de ontdekking van het lichaam van de vermoorde Nederlander, vond de politie in Hurghada de lijken van een Zwitsers stel dat al enkele dagen was vermist. De man en vrouw op leeftijd lagen begraven in de tuin van hun vakantiewoning waar ze al geruime tijd verbleven. Ook zij waren beroofd.

Twee verdachten zijn inmiddels opgepakt. Beiden legden een bekentenis af, weet de Nederlandse bron. 'De hoofdverdachte is een jonge Egyptenaar die het Zwitserse echtpaar had ontmoet op een terras en daarna door hen was aangenomen als 'doorman', een combinatie van portier en bewaker. Hij zou de vakantiewoning van zijn slachtoffers op zijn naam hebben willen laten zetten.'

Foto's die zijn vrijgegeven door de politie tonen onder anderen de verdachten met de gestolen spullen van hun slachtoffers. Het gaat om luxegoederen zoals een laptop en keukenapparatuur.

Egypte is al jaren erg onrustig. Sinds de val van ex-president Hosni Mubarak in februari 2011 is er steeds meer criminaliteit, vooral in 'grote steden en drukke badplaatsen', waarschuwt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Mensen die naar de Rode Zeekust gaan, moeten dan ook extra voorzichtig zijn, zo staat in het reisadvies.

Het vakantiehuis van het vermoorde echtpaar uit Zwitserland.Beeld ap
De vrouwelijke helft van het vermoorde Zwitserse stelBeeld privéfoto
De mannelijke helft van het vermoorde Zwitserse stelBeeld privéfoto
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden