Nederlands onderzoek draagt bij aan mogelijk astmavaccin

Nederlandse onderzoekers hebben een flinke stap gezet in de richting van een vaccin tegen astma. Dat maakte het Astma Fonds vandaag bekend.

Redactie
Een vrouw ademt met behulp van een inhaler. Beeld Thinkstock
Een vrouw ademt met behulp van een inhaler.Beeld Thinkstock

Bij astma veroorzaken bepaalde cellen in de longen een heftige afweerreactie tegen prikkels die eigenlijk onschuldig zijn. De wetenschappers uit Leiden, Rotterdam en Amsterdam ontdekten dat met bepaalde stoffen die cellen zo kunnen worden gemanipuleerd, dat ze niet reageren op die prikkels.

'Nu we weten hoe de overdreven afweerreactie in de longen ontstaat en hoe we die kunnen voorkomen, kunnen we proberen een echt vaccin te maken', zegt Hermelijn Smits van het LUMC in Leiden. 'We willen vaccinmoleculen ontwerpen waarin de allergische stof wordt gecombineerd met de remmende stof die de poortwachters beïnvloedt. Als in het lab blijkt dat ze goed werken, dan zijn we dichter bij een echt vaccin.'

Nog 10 tot 20 jaar
Volgens Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds, is het resultaat van een vaccin vergelijkbaar met bijvoorbeeld een inenting tegen kinkhoest of polio. 'Daarbij worden antilichamen ingespoten. Dit vaccin zou de fout in de longen opheffen, nog voordat astma echt ontstaat.' Het vaccin is er nog lang niet, aldus Rutgers. 'Dat kan zeker 10 tot 20 jaar duren. Maar wij zien het wel als iets heel kansrijks.'

De oorzaak van astma is een combinatie van genetische aanleg en invloeden uit de omgeving. De verschijnselen van de ziekte, zoals kortademigheid en hoesten, worden geactiveerd door prikkels als huisdieren, pollen of een ziekte. Ongeveer 115.000 Nederlandse kinderen hebben astma, dat daarmee de grootste chronische ziekte is onder die groep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden