Nederland telt in EU meeste vrouwelijke gedetineerden

Nederland heeft het hoogste percentage vrouwelijke gedetineerden van alle landen in de Europese Unie. Het Europees gemiddelde ligt op 4 procent van het totale aantal gevangenen, maar in Nederland is dat percentage de afgelopen 10 jaar verdubbeld naar 8,7 procent. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport naar het Nederlands detentiewezen van de EU-organisatie CPT, dat vandaag wordt gepubliceerd.

Vrouwengevangenis Ter Peel in Evertsoord.Beeld ANP

'Op de luchthaven Schiphol worden veel vrouwelijke drugskoeriers aangehouden', verklaart een woordvoerder van justitie het hoge percentage. 'Dat is een vorm van criminaliteit waar de andere Europese landen nauwelijks last van hebben.' Tegelijkertijd daalt het aantal mannelijke gedetineerden doordat de zware criminaliteit is gedaald, en daarin zijn mannen oververtegenwoordigd.

Over de hele linie is het aantal Nederlandse gevangenen sinds 2004 fors afgenomen, van 20 duizend naar 15 duizend. 'Qua vrouwen scoren jullie het slechtst, maar op dit punt vervult jullie land een voorbeeldfunctie', aldus CPT-hoofdonderzoeker Fabrice Kellens. Nederland is het enige Europese land waar cellen leegstaan en waar gevangenen zelden een cel moeten delen. De accommodaties en het toezicht zijn over het algemeen bovengemiddeld goed.

Erg kritisch is Kellens in zijn rapport over de bejegening van buitenlandse gevangenen die Nederland na hun detentie moeten verlaten. Aan hen wordt doorgaans geen enkele vorm van cursus, beroepsopleiding of reïntegratie-activiteit aangeboden.

Discriminatie
'Dat is discriminatie', stelt de onderzoeker. 'Daarmee schiet de Nederlandse overheid zichzelf in de voet; pas als je vreemdelingen goed opleidt en voorbereidt op hun terugkeer, is de kans klein dat ze terugkeren.' Nu komen illegalen volgens Kellens na hun uitzetting vaak terug, omdat velen van hen tijdens hun verblijf familie naar Nederland hebben gehaald.

Een grove schending van de mensenrechten is volgens het CPT het opsluiten van families met kinderen die moeten worden uitgezet. In principe moeten zulke families binnen twee weken na hun detentie worden teruggevlogen naar het land van herkomst, met een mogelijke verlenging tot 28 dagen als zij zich tegen uitzetting verzetten. Maar volgens het CPT zitten kinderen soms veel langer vast, in twee gevallen zelfs meer dan 60 dagen. 'Dat moet de Nederlandse overheid te allen tijde vermijden', schrijft het rapport voor.

Het voorstel van staatssecretaris Teeven van Veiligheid om de faciliteiten en verlofregeling voor tbs-veroordeelden en longstaypatiënten fors te beperken, grenst volgens het rapport aan het 'onmenselijke'. Het CPT heeft het ministerie gelast binnen afzienbare termijn op deze beschuldiging te reageren.

Voorts kampt de forensisch psychiatrische Van Mesdagkliniek in Groningen met een 'schrijnend' gebrek aan forensisch psychiaters, een probleem waar volgens Kellens alle Nederlandse opvanginstituten voor criminelen met een psychiatrisch probleem mee kampen. 'De huidige psychiaters behandelen elk meer dan tachtig gedetineerden. Dat is te veel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden