'Nederland slaapt slecht'

Veel Nederlanders hebben te kampen met een slechte nachtrust. Bijna 40 procent van de Nederlanders vindt dat hij te weinig slaapt. Dit blijkt uit een onderzoek van Gezondheidsnet.nl

Eric Borsje
null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Uit een enquête onder ruim driehonderd bezoekers van GezondheidsNet.nl komt naar voren dat slechts 21 procent van de ondervraagden dagelijks uitgerust wakker wordt. 12 procent geeft zelfs aan nooit uitgerust wakker te worden.

Gemiddelde nachtrust
De gemiddelde nachtrust van de ondervraagden was 7 uur. Opstaan gebeurt gemiddeld tussen zes uur en acht uur uur op een werkdag. Tussen tien en twaalf 's avonds gaan we naar bed.

Dromen en inslaapproblemen
En waardoor komt het dat de Nederlander zo slecht slaapt?
Het meest genoemd worden dromen (60 %) en doorslaapproblemen (45%). 34% van de ondervraagden geeft als reden inslaapproblemen op.

Als de slaap maar niet wil komen blijft 34 % van de ondervraagden rustig in bed liggen. Anderen gaan liggen woelen, lezen of televisie kijken of uit bed. Slechts 13 % gebruikt een slaapmiddel om aan de benodigde uurtjes slaap te komen. In 7 %van de gevallen is dit op doktersvoorschrift.

Slaapkamer
De ideale slaapkamer ziet er volgens de bezoekers van GezondheidsNet als volgt uit: een open raam (62 %), volledig donker (65 %) en geen verwarming aan (81 %). De meeste ondervraagden slapen samen met een partner in bed en liggen het liefst op hun zij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden