Nederland kan nu niets doen aan 'bloedkolen'

den haag Nederland kan op de korte termijn niets doen tegen de import van dubieus gewonnen steenkool. Dat zei demissionair minister Tineke Huizinga dinsdag in het vragenuur van de Tweede Kamer....

Volgens de bewindsvrouw moeten eisen aan de steenkoolwinning, zoals het respecteren van mensenrechten, internationaal worden geregeld. Desalniettemin noemde ze de berichten over dubieuze steenkool in Nederland schokkend. ‘Het heeft er de schijn van dat eigenaren van mijnen geld gebruiken voor paramilitaire acties.’

Uit onderzoek van het televisieprogramma Netwerk blijkt dat Nederlandse energiebedrijven zijdelings betrokken waren bij mensenrechtenschending in Colombia. Ze zouden steenkool kopen, via tussenhandelaren, van bedrijven die worden verdacht van het doden van tientallen omwonenden en werknemers van Colombiaanse mijnen.

De Nederlandse elektriciteitsbedrijven ontkennen noch bevestigen de berichten over dubieuze steenkool. De branchevereniging EnergieNed meldde wel dat er onderzoek komt naar de herkomst van de steenkool. Maar over die zogeheten ‘transparantie’ van de kolenketen wordt al sinds 2008 gesproken, ook door het ministerie.

Volgens het Kamerlid Ger Koopmans (CDA) moet Huizinga de energiebedrijven ‘desnoods dwingen’ openheid te geven over de kolen. De minister stelde echter dat alleen via de WTO afspraken gemaakt kunnen worden. ‘Het wordt een zaak van lange adem, maar wel een met succes.’

Daar nam Koopmans (die spreekt over ‘bloedkolen’) geen genoegen mee. ‘Zo schieten we geen steek op.’ Volgens hem kunnen Nederlandse bedrijven wel degelijk worden aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid.

Boris van der Ham (D66) wees Huizinga op de voortrekkersrol die Nederland kan vervullen. Zo stelde de overheid aan biomassa in het verleden wel eisen. Voor biomassa en uranium bestaat een traceringssysteem. Zo kan worden achterhaald waar een brandstof vandaan komt, en of er bij de productie mensenrechten zijn geschonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden