Nederland is pijnlijk mekka voor bevalling

Het moderne kind wil niet meer koekhappen, zakdoekje leggen of boerenkool eten. Grote plastic speelgoedcadeaus, een survivaltocht en taarten met vuurwerk is wat ze wensen....

Mathilde Sanders

Op het verjaardagsfeestje van Settl (10) doet de zwangere Mariska vrolijk mee met 'tijgeren' en 'klimmen'. De feestgangers zijn voor de gelegenheid gekleed in legerkledij. Elk jongetje dat de beelden van deze overlevingstoer ziet wil zoiets waarschijnlijk ook meteen 'voor zijn verjaardag'.

De lusten en lasten van het ouderschap komen vanaf vanavond aan bod in de elf afleveringen van deze NCRV-reeks. Maar omdat er zo veel uiteenlopende onderwerpen worden behandeld blijft de inhoud soms wat oppervlakkig. Naast tips voor kinderfeestjes, wordt er in deze eerste aflevering aandacht besteed aan Mariska's zwangerschap en aan Tessa, een meisje met groeistoornissen.

Mariska vertelt dat ze de eerste drie maanden van haar zwangerschap een soort 'wandelend lijk' was. Haar verloskundige Beatrijs Smulders verzekert haar echter dat Nederland 'het mekka van bevallen' is. Nederlandse artsen maken namelijk zelden gebruik van verdoving, in tegenstelling tot hun Amerikaanse collega's. En pijn lijden is goed voor het verloop van de bevalling, zegt Smulders.

In haar praktijk heeft Smulders plastic embryo-poppen en namaakmodellen van de baarmoeder. Op die manier bereidt zij vrouwen emotioneel voor op het moederschap.

De echte medische problemen laat zij over aan de gynaecoloog. 'Mensen die maar door jagen en door werken tot vlak voor hun zwangerschapsverlof krijgen sneller bekkenklachten', waarschuwt gynaecoloog Gerard Visser. Helaas blijft de zwangerschapsvoorlichting verder beperkt tot de basisbeginselen.

Het laatste item over het dwergje Tessa (8) is veel ongebruikelijker. Het meisje komt zelf bijna niet aan het woord, maar luistert aandachtig terwijl anderen haar 'probleem' beschrijven. Haar vriendin Rosalie is mild: 'Het lijkt me soms wel handig om zo klein te zijn. Dan kun je overal onderdoor kruipen.' Haar moeder vertelt, waar Tessa bij zit, dat ze vreselijk schrok en veel moest huilen toen ze ontdekte dat haar kind niet 'in orde' was. 'Toen ze geboren was, voelde het bedreigend om met haar de wijde wereld in te gaan', aldus de moeder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden