Update

Nederland heeft massaal Bevrijdingsdag gevierd

Nederland heeft massaal Bevrijdingsdag gevierd. Op veertien festivals en bij talloze andere evenementen is gevierd dat er in 1945 een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

Het publiek vandaag tijdens het Bevrijdingsfestival in Haarlem.Beeld ANP Kippa

Ondanks dat het de koudste 5 mei was in 21 jaar - het werd in De Bilt niet warmer dan 10,2 graden Celsius - was de sfeer goed. Organisatoren spreken van een groot succes.

Om middernacht gingen de activiteiten al van start in Wageningen. Daar werd het bevrijdingsvuur ontstoken, om vervolgens via sporters lopend naar hun gemeente van herkomst te worden gebracht.

Jong en oud met elkaar in gesprek
In Wageningen, waar in 1945 de Duitse capitulatie werd getekend, waren jongeren en ouderen veel met elkaar in gesprek. 'Veteranen, actieve militairen en bezoekers, onder wie kinderen, praten met elkaar', aldus een woordvoerder.

Het festival en het traditionele bevrijdingsdefilé in Wageningen werden goed bezocht. Onder anderen minister van Defensie Hans Hillen was aanwezig. Hij gaf een toespraak op het 5 Mei Plein.

Ook in andere steden was het feest. Zogenoemde ambassadeurs van de vrijheid maakten per helikopter een tocht langs de evenementen. Onder het motto 'Vrijheid geef je door' riepen onder anderen het duo Nick & Simon, Alain Clark en Go Back to the Zoo festivalbezoekers op om zich in te zetten voor vrijheid.

Behalve Wageningen deden de artiesten onder meer Zwolle, Haarlem, Groningen, Den Haag, Roermond en Vlissingen aan. In geen van de steden is melding gemaakt van ongeregeldheden. Ook de evenementen in Amsterdam verlopen rustig en zonder incidenten, aldus de politie.

Zon en regen
De organisatie van het bevrijdingsfestival in de stad Groningen liet 's middags weten dat het publiek genoot van de zon. Veel van de zuidelijker gelegen steden hadden echter last van neerslag. De festivals duren nog tot laat in de avond.

De Duitse president Joachim Gauck was zaterdag in Breda. Hij sprak zijn verbazing en bewondering uit voor de deelnemers aan de Februaristaking in 1941 in de traditionele 5 mei-lezing. De president, die zelf werd geboren in 1940, vertelde dat dit hem zeer raakte. 'Wij leren uit tijden van oorlog en vervolging waartoe de mens in staat is. In het slechte, maar ook in het goede', aldus het eerste buitenlandse staatshoofd dat de lezing gaf.

5 mei-concert
Onder grote belangstelling is vanavond het 5 mei-concert op de Amstel gehouden. Het was de traditionele afsluiter van Bevrijdingsdag. Onder de vele hoogwaardigheidsbekleders bij het concert waren koningin Beatrix, de Duitse president Joachim Gauck en premier Mark Rutte.

Onder anderen Sabrina Starke, Guus Meeuwis en Karin Strobos traden op. Tegen het einde van het concert zongen zij samen het nummer Feeling good. Zij en andere artiesten werden begeleid door het Noord Nederlands Orkest.

Koningin Beatrix bij het 5 mei-concert.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden