Nederland dient wijzigingen in op drugsplan EU

Nederland heeft bij de lidstaten van de Europese Unie amendementen ingediend op de action commune inzake het Europese drugsbeleid. De amendementen moeten voorkomen dat het Europese actieplan de uitvoering van het Nederlandse gedoogbeleid in gevaar brengt....

PETER DE GRAAF

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

De amendementen werden gisteren ingebracht tijdens overleg van de EU-ambassadeurs in Brussel. Ze zijn een direct gevolg van het overleg tussen de bij het drugsbeleid betrokken bewindslieden op dinsdag. Daarin sprak vooral minister Borst van Volksgezondheid haar zorg uit over de inhoud van het EU-drugsplan.

Nederland wil met de voorstellen meer duidelijkheid krijgen over de vrijheid van lidstaten een eigen drugsbeleid te voeren. In de voorliggende tekst, die overigens al eens werd aangepast, was reeds een marge voor interpretatie aanwezig. Maar het kabinet vond die te vaag. Andere landen zouden het actieplan als hefboom kunnen gebruiken om nationale wetgeving en vooral de praktijk van het drugsbeleid aan de kaak te stellen.

Volgende week donderdag moeten de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken proberen overeenstemming te vinden over de drugsnotitie. De action commune zal vervolgens ter goedkeuring worden voorgelegd aan de Europese regeringsleiders in Dublin, medio volgende maand.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat de EU-ambassadeurs gisteren de tekst van het actieplan zouden accorderen, ter voorbereiding van de ministerraad volgende week. Maar de Nederlandse ingreep voorkwam dat. Voor de aanvaarding van het actieplan is unanimiteit vereist.

Het is volstrekt onzeker of de andere EU-lidstaten akkoord kunnen gaan met de Nederlandse amendementen.Vooralsnog hebben zij geen commentaar gegeven op de wijzigingsvoorstellen. Vooral Frankrijk zal de teksten op een goudschaaltje wegen. In Brussel wordt verwacht dat de komende week tussen Parijs en Den Haag nog diepgaand overleg zal worden gevoerd. De andere lidstaten gaan ervan uit dat een akkoord pas mogelijk is als Nederland en Frankrijk op één lijn zitten.

Diplomaten sluiten echter niet uit dat Nederland de action commune op de helling zet met zijn late reserves. Daarmee is een spoedige overeenkomst hoogst onzeker geworden. Het is niet uitgesloten dat de drugskwestie ook het komende halfjaar de EU-agenda gaat beheersen, nota bene onder Nederlands voorzitterschap.

Het CDA meent dat Nederland met het vasthouden aan het eigen drugsbeleid een hypotheek legt op het EU-voorzitterschap. Het kabinet ziet dat gevaar ook, maar wenst het gedoogbeleid niet op te offeren voor de wensen van de overige lidstaten van de EU.

Het Nederlandse voorbehoud heeft op zijn minst 'wrevel' gewekt in de EU, aldus een diplomaat in Brussel. Op ambtelijk niveau was namelijk een akkoord bereikt. Daarmee konden ook de Nederlandse ambtenaren van Justitie en Binnenlandse Zaken leven. Zij hadden reeds de scherpste kantjes uit het actieplan geveild, dat met name door Frankrijk was geformuleerd. De drugsnotitie bood volgens hen genoeg flexibiliteit.

Vooral door het verzet van Volksgezondheid, dat nauwelijks was betrokken bij het Europese overleg, dreigen de moeizame onderhandelingen over de action commune nieuwe vertraging op te lopen. Bij de lidstaten bestaat nog wel de sterke wil om eindelijk tot een akkoord te komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden