'Nederland criminele vrijstaat'

De Nederlandse overheid is niet in staat de groeiende macht van de georganiseerde misdaad in Nederland te keren. Grote criminele investeringen in onroerend goed hebben geleid tot nieuwe machtsconcentraties in de steden....

Dat stellen de criminologen Cyrille Fijnaut, Frank Bovenkerk, Gerben Bruinsma en Henk van de Bunt vandaag in de Volkskrant.

De vier onderzochten midden jaren negentig de georganiseerde misdaad in Nederland, in opdracht van de parlementaire enquêtecommissie-Van Traa. Tien jaar later zijn zij somber over de ontwikkelingen.

Door de lange serie onopgeloste liquidaties in de onderwereld dreigt Nederland een vrijstaat te worden voor grote criminelen, zegt Fijnaut. De Tilburgse hoogleraar ziet in het onvermogen deze 'illegale doodstraf' aan te pakken een serieuze bedreiging van de Nederlandse rechtsstaat.

'De rechtsstaat lijkt nu een vrijbrief te geven aan de meest gewelddadigen onder ons', aldus Fijnaut. 'De opsporing schiet tekort bij dit type van brute, goed afgeschermde misdaad.' Hij pleit voor een ruimere regeling voor toezeggingen aan criminelen, in ruil voor een getuigenis.

'De onderwereld wil naar boven', zegt criminoloog Van de Bunt. 'Dat is van alle tijden. Al hebben we het nog nooit op deze schaal zien gebeuren.' Zijn collega Bruinsma ziet 'bepaalde gebieden in de grote steden' in handen komen van de georganiseerde misdaad. Die heeft zich verstopt in 'fijnmazige financiële structuren en verborgen eigendom'.

De hoogleraren pleiten voor een nieuw offensief tegen de georganiseerde misdaad. Nieuwe wapens in de misdaadbestrijding zoals het afpakken van misdaadwinst en bestuurlijke maatregelen, bijvoorbeeld het weigeren van vergunningen, leveren nog niets of te weinig op. Grote investeringen in de misdaadbestrijding zijn noodzakelijk, aldus Bruinsma. 'Als we zo doorgaan, is het hier over twintig jaar wel Italië'. We hebben de culturele roots niet voor dat type georganiseerde misdaad, maar de Nederlandse samenleving is snel aan het veranderen.' Pagina 2: Beangstigende verschuiving

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden