Natuurbrandgevaar neemt toe in Zuid-Nederland

In Noord-Brabant en Noord-Limburg neemt het risico op een natuurbrand toe door aanhoudende droogte. Voor beide gebieden geldt sinds vandaag code geel. Dat betekent dat het risico op een zich snel uitbreidende brand niet heel groot is, maar bij een melding rukt de brandweer wel met extra mensen en materieel uit.

Door brand verwoest stuk bos in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen Beeld anp

In Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen in Brabant verwoestte brand maandag zo'n 50 hectare natuur. Het vuur werd aangewakkerd door de harde wind. Vorige week was er al een heidebrand bij Ede. Van beide branden is de oorzaak nog niet bekend, maar in het vroege voorjaar kan een vonk in een vrij droog gebied al genoeg zijn voor een echte brand.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Brandweer en Rampenbestrijding (NVBR) is de sapstroom in bomen en struiken vroeg in het voorjaar nog niet op gang gekomen. Dat betekent dat stammen en takken nog erg droog zijn en dus makkelijk vlam vatten. Ook ligt er veel dor hout op de nog niet begroeide ondergrond, waardoor vuur zeker bij harde wind makkelijk verder kan kruipen. Volgens de NVBR wordt 70 procent van alle natuurbranden door menselijk handelen veroorzaakt.

Vorig jaar gold in maart was er in grote delen van het land een hoog risico op natuurbrand. Tientallen paasvuren werden toen om die reden verboden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.