Nagano is nog ver weg voor De Loor na 3000 m

De vrouwen lieten er gisteren in Thialf geen twijfel over bestaan wie Nederland op de 3000 meter moet vertegenwoordigen in Nagano....

TYNKE LANDSMEER

Van onze verslaggeefster

Tynke Landsmeer

HEERENVEEN

Op papier weet alleen de kampioen Tonny de Jong zich verzekerd van een startbewijs. De nummers twee en drie worden aangewezen door het NOCNSF, maar gezien de degelijke resultaten die Carla Zijlstra tijdens de World Cups al neerzette, en de gestaag groeiende vorm van Annamarie Thomas, kan het tweetal met een gerust hart de beslissing van de keuzeheren tegemoet zien.

De Loor was de revelatie van het vorige seizoen, toen ze op klapschaatsen Gunda Niemann op de 3000 meter trotseerde tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. Na haar derde plaats bij het Europees kampioenschap leek ze zich voorgoed een plaats in de internationale vrouwenschaatstop te hebben toegeëigend.

Dit seizoen werd echter al snel duidelijk dat De Loor toen 'ver boven haar stand' leefde, zoals coach Sijtje van der Lende het placht uit te drukken. Haar beste prestatie is tot op heden de twaalfde plaats bij de World Cup in Berlijn, een positie die ze ook vóór de introductie van de klapschaats geregeld innam. Welhaast teleurstellender zijn haar resultaten op nationaal niveau, waar De Loor zich weer liet terugwerpen naar die hatelijke vierde plek.

Niettemin stelde De Loor zich korte tijd na haar verloren race strijdbaar op. Haar moed haalt ze vooralsnog uit de twee persoonlijke records die ze op de 1500 en 3000 meter noteerde en uit de trainingen waar het wél veel beter schijnt te gaan dan het afgelopen seizoen.

Samen bekeken ze de afgelopen week de banden van het EK van vorig jaar en kwamen tot de slotsom dat de techniek er dit seizoen heel wat beter uitziet. Van der Lende hoopt, net als De Loor, dat het er heel snel wel een keer uitkomt, maar daarvoor komen de afstandskampioenschappen wel iets te vroeg.

Dit weekeinde worden nu eenmaal de startbewijzen vergeven, en zelfs wanneer De Loor zich weet te revancheren op de vijf kilometer (vandaag) of de 1500 meter (zondag) is het zeer de vraag of een reis naar Nagano nog is weggelegd voor haar. Daarvoor zal ze zeker nog één keer vormbehoud moeten tonen tijdens de World Cup in Innsbruck, waar ze bij de beste acht moet rijden.

'De dag van morgen is weer belangrijk, zegt Ab altijd tegen mij en daar trek ik me dan maar weer aan op', zei De Loor. 'Het is hard, maar dat hoort bij topsport. Ik kan mezelf niks verwijten, ik heb er alles aan gedaan. Het is alleen nog niet snel genoeg.'

De Loor had het voordeel van de laatste rit. Weliswaar kon ze zich daardoor richten op de derde tijd van Annamarie Thomas, maar het hielp haar niet. Ruim anderhalve seconde kwam ze later over de finish en daarmee wist een stralende Thomas zich wel verzekerd van een plaats op de Spelen.

'Ik had dit wel verwacht, maar het is toch lekker dat het dan ook echt gebeurt', zei Thomas zelfverzekerd. De Friezin kwam dit seizoen uit een diep dal, waarin ze worstelde met haar klapschaatsen en techniek. Niettemin zag ze haar vorm de laatste weken telkens een beetje groeien. Dat ze er op het juiste moment weer kan staan wanneer de echte prijzen worden verdeeld, bewees ze al eerder.

Thomas laat de wedstrijd over vijf kilometer vandaag aan haar voorbij gaan. Olympische ambities heeft ze slechts op de middenlange afstanden, zodat zij zich vandaag en morgen zal proberen te kwalificeren op de 1000 en 1500 meter.

Bij De Loor gloorde daarom nog een sprankje hoop wel een startbewijs voor de vijf kilometer te verkrijgen, maar het is zeer de vraag of een derde plaats genoeg zal zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden