Naast Katyn is er ook Chatyn

De meeste Russen (en alle Wit-Russen) associëren Katyn niet met de moord op Poolse (reser-ve)officieren, maar met Khatyn of Chatyn....

Maar de Duitsers hebben ook duizenden dorpen en gehuchten vernietigd. Honderden zijn totaal verwoest, en de bevolking is uitgemoord. Een van die gehuchten is Chatyn, waarvan alle 149 inwoners in een schuur werden gedreven, die vervolgens in brand werd gestoken. Belarus verloor in totaal eenkwart van zijn bevolking, oftewel 2,23 miljoen mensen, onder wie bijna de gehele Joodse bevolking van 800 duizend.

Chatyn ligt op een paar honderd kilometer afstand van Katyn en is als monument een imponerende herinnering aan de genocidale moordzucht van Hitler.

Sommige Poolse historici menen echter dat het geen toeval is dat juist Chatyn bijna een halve eeuw geleden door de Wit-Russische Sovjet-autoriteiten als herdenkingsplaats werd gekozen. Was dit geen onderdeel van de hardnekkige Sovjet-propaganda – binnen en buiten de Sovjet-Unie – om de schandvlek van Katyn te verhullen door haar te verbinden met het onbeschrijfbare leed dat de Sovjetbevolking onder nazi-Duitsland kreeg te verwerken?

Vladimir Korsjoek van de geschiedenisfaculteit van de Universiteit van Minsk ontkent het verband, waarvoor geen spoor van bewijs bestaat. Bovendien was Chatyn om een andere reden geschikt als herdenkingsoord: er was een overlevende van de moordpartij van de inwoners, die het verhaal nog kon navertellen.

Hoe het ook zij, beide Katyns zijn indrukwekkende getuigen van het verleden die uitnodigen tot reflectie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden