Na de dood van Loubna België niet rijp voor integratie migranten

België heeft dezer dagen afscheid genomen van het vermoorde Marokkaanse meisje Loubna Benaïssa op een manier die alle respect afdwingt....

JOS KLAASSEN

Eén zin uit de grafredes heeft me bijzonder getroffen. Zij was van de moeder van het, nog steeds vermiste, meisje Elisabeth Brichet. De vrouw richtte zich tot de al vier jaar dode Loubna met de tekst: 'Loubna (. . .) ik wil je zeggen dat je me geleerd hebt om jouw gemeenschap te waarderen, waarvoor ik altijd zo bang ben geweest.'

Een moedige uitspraak.

Want Marie-Noëlle Bouzet erkende hiermee immers dat ook zíj xenofobe is geweest - bang voor de vreemde islamitische cultuur, en dus bang voor vrouwen en meisjes met die rare hoofddoekjes. Wellicht was zij het enkele jaren geleden nog roerend eens geweest met het bestuur van een huishoudschool in Gent dat islamitische meisjes verbood met een hoofddoekje op school te verschijnen.

Racisme, vermoedt premier Jean-Luc Dehaene, was de oorzaak van de laconieke manier waarop de Brusselse politie en justitie hebben gereageerd op de verdwijning van Loubna Benaïssa. Paula D'Hondt, voormalig commissaris voor migranten, is er zeker van.

In dagblad De Standaard zei ze dit weekeinde: 'Sommige politiemannen schepten er destijds behagen in Marokkaanse kinderen met hun neus in de zandbak te duwen met de mededeling: nu zit ge in de woestijn.' Volgens D'Hondt moeten we ons dus niet verwonderen 'dat deze kinderen zweren om nooit Belg te zullen worden'.

Niettemin heeft Jean-Luc Dehaene dit weekeinde het 'maatschappelijk debat' heropend over de integratie van migranten in de Belgische samenleving. Moeten deze migranten (de familie Benaïssa woont al twintig jaar in België) niet eindelijk kiesrecht krijgen - op z'n minst op gemeentelijk niveau?

De 'waardigheid' waarmee Nabela Benaïssa, het zusje van het vermoorde meisje Loubna, de woede van de Marokkaanse gemeenschap in Brussel heeft bedwongen, bewijst volgens Dehaene hoe rijp de migranten zijn voor hun integratie in de Belgische samenleving. Maar is ook België er rijp voor?

Nee.

Om de migranten in België kiesrecht te verlenen, al is het op gemeentelijk niveau, moet de grondwet worden gewijzigd en daarvoor is, net als in Nederland, een tweederde meerderheid in het parlement noodzakelijk. De discussie die daags na de begrafenis van Loubna Benaïssa is losgebarsten, bewijst dat zo'n meerderheid niet bestaat.

De Vlaamse liberalen (de VLD) zijn ertegen. Kiesrecht en burgerschap horen, zeggen zij, bij elkaar. Welnu, het staat migranten vrij om het Belgische staatsburgerschap aan te vragen. En omdat de procedure daartoe onlangs vergemakkelijkt is, ligt de beslissing bij de migrant en niet bij België.

Het Vlaams Blok is ook tegen. Het blok propageert 'Eigen Volk Eerst'. Maar het wil de kwestie van het kiesrecht voor migranten ook niet direct verbinden met de moord op Loubna Benaïssa. Loubna is immers, zo redeneert het blok, niet vermoord omdat zij een Marokkaans meisje was, en dus migrante.

De Vlaamse socialisten zijn bereid tot het 'breed maatschappelijk debat'. Maar voorzitter Louis Tobback gelooft dat het kiesrecht voor migranten - zoals in Nederland - alleen mogelijk is als politiek België hiertoe gemeenschappelijk beslist.

De Belgische politieke partijen wantrouwen de emotie van het ogenblik - de moord op Loubna Benaïssa en de volkswoede erover. Zij zijn bang dat hun omarming van de migranten het Vlaams Blok c.q. het Front National aan Waalse zijde politiek in de kaart zou spelen.

Paula D'Hondt is, anders dan eerste minister Jean-Luc Dehaene, sceptischer. Zij gelooft weliswaar dat Nabela Benaïssa 'duizend maal meer' dan zijzelf heeft gedaan voor de acceptatie van de Marokkaanse gemeenschap in België. Maar die dag breekt volgens haar pas aan, als Gerolf Annemans van het Vlaams Blok de migranten accepteert. D'Hondt: 'Helaas is die dag nog zéér ver af.'

De moord op Loubna Benaïssa zal de Belgische maatschappij dus niet ingrijpend veranderen. We kunnen cynisch constateren: zonder de tragedie van Julie & Mélissa en van An & Eefje, Waalse én Vlaamse kinderen, zou de moord op het Marokkaanse meisje waarschijnlijk slechts een fait divers zijn geweest, een luttel bericht op de lokale bladzijden van de Brusselse pers.

Het racisme in België is met de moord op Loubna Benaïssa niet voorbij, niet genezen. Het Vlaams Blok had dezer dagen zijn antwoord al klaar: 'Loubna werd niet vermoord omdat zij Marokkaanse was en een hoofddoekje droeg.' Zij passeerde slechts een toevallige pedofiel in de Brusselse Troonstraat.

Een ongeluk zonder politieke consequenties.

Jos Klaassen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden