PostuumHenny de Ruiter (1934–2019)

Multitalent Henny de Ruiter (1934–2019): cabaretier, volleybalinternational en de meest invloedrijke manager van Nederland

Hij was volleybalinternational, cabaretier en schopte het na zijn carrière bij Shell tot meest invloedrijke manager.

Peter de Waard
Henny de Ruiter. Beeld RV
Henny de Ruiter.Beeld RV

Hij was dertigvoudig volleybalinternational, cabaretier in het Haagse studentencabaret van de latere VN-hoofdredacteur Rinus Ferdinandusse en republikein. En hij werd in 1998 uitgeroepen tot de machtigste manager van Nederland met commissariaten bij Hoogovens, Ahold, Heineken, Wolters Kluwer en Vopak.

Bij al deze bedrijven stond hij aan de basis van historische gebeurtenissen: Hoogovens fuseerde met British Steel tot Corus, bij Ahold moest hij topman Cees van der Hoeven ontslaan vanwege een boekhoudschandaal, Wolters Kluwer zag zijn fusie met Elsevier niet doorgaan en Van Ommeren ging samen met Pakhoed verder als Vopak. Daarvoor had hij zijn hele leven bij Shell gewerkt – veelal in het buitenland waarna hij het schopte tot cfo, de hoogste financiële baas van het concern. De Ruiter overleed 19 april in Wassenaar.

De Ruiter was van eenvoudige komaf. Hij werd geboren in een hervormd Haags gezin. Zijn vader was tramconducteur. Dankzij een beurs van het Monchy-fonds kreeg hij de kans scheikunde te gaan studeren in Delft.

Hij speelde volleybal bij RVC in Rijswijk waarmee hij verschillende keren kampioen van Nederland werd. Met het nationale volleybalteam deed hij mee aan het WK in Praag, waarbij de mannen als grap ook een potje speelden tegen de Russische vrouwen. Ze verloren ruim.

Hij had een enorm doorzettingsvermogen. Naast zijn studie en zijn volleybal vond hij ook nog de tijd om op te treden met het Haagse studentencabaret El Hazmerreir met onder anderen Rinus en Daan Ferdinandusse, Els Hoog, Frits van der Jagt, Hans Gelderblom en pianist Hans Punt. Nadat Teddy Scholten in 1959 het Eurovisiesongfestival had gewonnen met ’n Beetje zong Henny de Ruiter de volgende avond Het Haartje.

Met volleybal ontmoette hij ook zijn echtgenote Thea van der Jagt met wie hij drie kinderen zou krijgen. Volleybal, cabaret, het vaderschap en een maatschappelijke carrière werden hem uiteindelijk te veel. In 1956 was hij aan de slag gegaan als onderzoeker bij het Shell Laboratorium in Amsterdam. Drie jaar later besloot hij met volleybal te stoppen. Met het cabaretgezelschap ging hij nog tot 1965 door. ‘Er zijn nog vijf televisieopnames van, waarvan ook een gedeelte tijdens zijn uitvaart werd getoond’, vertelt zijn echtgenote.

Vanaf 1965 zou hij in het management van Shell werken in Frankrijk, Engeland, Thailand – hij was ook president van de vestiging in Laos – en opnieuw Engeland. Uiteindelijk keerde hij in 1983 terug in Nederland, waar hij tot zijn pensioen in 1994 deel uitmaakte van de groepsdirectie.

Hij kreeg daarna zoveel commissariaten dat hij in 1998 door Jos van Hezewijk en Marcel Metze in hun boek XXL, De macht, het netwerk, de prestaties en de wereld van de Nederlandse topmanagers de meest invloedrijke manager van Nederland werd genoemd.

Omdat hij republikein was maar toch een koninklijke onderscheiding aanvaardde, besloot het voltallige bestuur van Ahold als grap een keer bij een vergadering een oranje stropdas te dragen. In 2004 werd hij uitvoerend bestuurder toen de topmannen Cees van der Hoeven en Michiel Meurs vanwege het boekhoudschandaal werden ontslagen. Vier jaar eerder had hij die taak al bij Corus al gekregen nadat twee bestuurders de laan uit waren gestuurd, vlak na de fusie van Hoogovens in IJmuiden en British Steel.

Op zijn 72ste jaar moest hij stoppen met dit werk. Hij had plannen om geschiedenis en rechten te gaan studeren, maar door ziektes kwam daar weinig van terecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden