Mujaddara, linzen met burgul


Ingrediënten


Voor 4 personen
2 ons linzen
2 ons grove burgul
2 dl water
1 ui, in dunne ringen of grof gehakt
een paar eetlepels olijfolie,
yoghurt
zout
versgemalen zwarte peper


Het Jaffa-café in Jaffa moet een van de aardigste plekken in en rond Tel Aviv zijn, een stad die toch al geen tekort aan cafés en anderepleisterplaatsen heeft. Maar het Jaffa-café, vlak bij de oude haven, isbijzonder omdat er niet alleen gegeten en gedronken kan worden. Debezoekers kunnen ook kiezen uit een keur van in het Arabisch vertaaldeHebreeuwse proza en poëzie en omgekeerd.

De meeste literatuur is er ook in het Engels te vinden. In het caféannex boekhandel dat nog niet zo lang open is, staat maar een vijftaltafels, maar het terras blijkt behoorlijk vol. Het eten is, zoals teverwachten een mix van Israëlisch-Arabische gerechten, het verschil zithem eerder in de naam die de gerechten krijgen, dan in de inhoud. Die isbehoorlijk Arabisch.

Bij de opening, vertelt de eigenaresse, kwamen een paar honderd man ophet café af, omdat zo'n plek - die een brug probeert te slaan tussenbevolkingsgroepen die elkaars taal meestal niet eens kennen - nog nietbestond. Het was stampvol op het terras en de straat en een van debezoekers had beloofd grote schalen eten mee te nemen, omdat de keuken veelte klein is om voor zo veel man te koken.

Verder wist de eigenaresse tot dan toe meer van boeken dan van koken.De keuken is nu simpel maar prima en het gerecht dat bij de opening ingrote schalen werd opgediend, is het huisgerecht van het Jaffa-café:mujaddara, de naam voor een gerecht met linzen of rijst. In Israël werdhet met linzen gemaakt.

Het komt in middeleeuwse Arabische kookboeken al voor als een gerechtvoor de armen en zou het lievelingsgerecht van Esau zijn geweest, waarbijrode linzen moeten zijn gebruikt want de Hebreeuwse tekst spreekt vanadoom, 'dat rode spul'.

Het kostte hem zijn eerstgeboorterecht. Mujaddara zou een gerecht voorgierigaards zijn, maar het wordt eerder gezien als een compliment om hetop te dienen.


Bereidingswijze

Maak de linzen indien nodig schoon en was ook de burgul. Latenuitlekken. De linzen in het water een kwartiertje laten koken en dan deburgul erbij, deze ook een kwartiertje laten doorkoken, indien nodig watwater erbij doen. De ui intussen in dunne ringen snijden en in de oliezacht lichtbruin bakken.

De linzen en de burgul in een schotel doen en garneren met de ui, of diefijnhakken en erdoorheen doen. Soms wordt er wat yoghurt bijgegeven alssaus, doe er dan wat olijfolie en peper door. Ook de mujadarra kan flinkwat peper gebruiken. Geef er Marokkaans brood bij.

Henk Müller


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden