Mosselen zonder mayo

Hoe zit dat nou met die Amora mayonaise van vorige week, schrijft Marie Prins (70) uit het Zeeuwse Oost-Souburg, een trouwe lezeres die mij met grote regelmaat teder doch trefzeker op de vingers tikt....

Mayo kun je natuurlijk het beste zelf maken, maar dan zit je meteen met een kwart liter of meer. Dat is niet handig als je alleen bent.

Ach, wat dondert het ook. Ze zou niet eens weten waar ze Amora zou moeten kopen. Vroeger, toen was er nog een Spar in Oost-Souburg, maar die is verdwenen. Ze zeggen dat er nu een Albert Heijn komt, maar dat gelooft ze niet. Veel te klein, die oude Spar.

Laatst was ze bij de Albert Heijn in Vlissingen, maar daar kon ze haar fiets niet eens fatsoenlijk kwijt. Gaat ze dus niet meer naar toe. Voor de salade van vorige week gebruikte ze een potje Calvé mayonaise dat ze nog had staan, en tonijn uit blik in plaats van garnaaltjes, want de visboer komt alleen op donderdagmiddag naar het dorp.

Lieve Marie. Koop zo dadelijk een zak Zeeuwse mosselen bij de visboer, en nodig hem meteen uit voor het avondeten. Mosselen zal hij vast hebben, het seizoen is namelijk weer begonnen. Mayo heb je helemaal niet nodig, want van het kookvocht maken we dipsaus.

Maak de uien en de prei schoon, en snijd ze in dunne ringen. Hak de knoflook fijn. Verwarm een royale scheut olijfolie in een (mossel-)pan, en smoor hierin de uien, prei en knoflook.

Blijf goed omscheppen, en giet na een minuut of wat de witte wijn erbij. Kruid extra royaal met zwarte peper en een klein beetje zout. Zet het vuur hoog, en gooi de mosselen in de pan. Kook de mosselen ongeveer 10 minuten, schud of schep af en toe om, totdat alle schelpen openstaan.

Haal de mosselen en de groenten met een schuimspaan uit de pan en leg ze op grote borden of een grote schaal. Voeg vliegensvlug de mosterd en de room toe aan het resterende kookvocht, verwarm nog even, en klop de saus op met een garde. Giet de saus in gulle scheppen over de mosselen. Serveer met stevig brood om in de saus te soppen.

Marcus Huibers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden