'Moslims voelen zich straks minder Nederlands'

Als het verbod op ritueel - onverdoofd - slachten doorgaat, heeft dat grote consequenties voor de vele Islamitische feestdagen en herdenkingen van moslims in ons land. Dit stelt Ibrahim Wijbenga, verantwoordelijk voor het dossier rituele slacht bij het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), naar aanleiding van het vandaag begonnen Offerfeest.

In een slachthuis in Dodewaard worden in november 2010 (archieffoto) schapen op rituele wijze geslacht voor het islamitische Offerfeest.Beeld ANP

'Ze zullen zich daardoor onder meer minder Nederlands gaan voelen, minder geaccepteerd. Het is net als tegen katholieken zeggen: katholiek zijn mag, maar dan zonder de doop.'

Het offerfeest duurt drie dagen. Daarbij wordt op de eerste dag een dier, meestal een schaap, onverdoofd geslacht. Daar wil de politiek in Nederland een stokje voor steken, omdat de dieren daardoor extra pijn en stress zouden lijden. De Eerste Kamer buigt zich nog over het wetsvoorstel.

Gevoel
'Moslims in Nederland in plaats van Nederlandse moslims', typeerde Wijbenga het gevoel. 'Is dit echt wat we willen? Eigenlijk wordt gezegd dat wat je doet voor je geloof fout is. Dat geeft toch een unheimlich gevoel.'

Met de slacht wordt herdacht dat ze net als de profeet Ibrahim bereid moeten zijn alles op te offeren voor Allah. Ibrahim wilde zijn zoon offeren in opdracht van Allah. Die stopte hem en er werd een ram geofferd. In veel landen slachten moslims het dier zelf, maar in Nederland gebeurt dat in speciaal daarvoor aangewezen slachterijen. Daarvan zijn er in ons land tientallen.

De rituele gebeurtenis vindt niet alleen plaats in het kader van het Offerfeest. Ook bij geboortes, huwelijken en andere festiviteiten wordt nogal eens een dier geslacht. Die zouden gezinnen bij een verbod in Nederland uit het buitenland, bijvoorbeeld België en Duitsland, moeten halen. 'Dan voel je je toch niet meer thuis?', vindt Wijbenga.

Voedselbanken
Het offerfeest wordt zodoende mogelijk voor het laatst in oude luister gehouden. De Samenwerkende Moslim Hulporganisaties (SMHO) zamelen een deel van het vlees weer in voor onder meer Voedselbanken. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) controleert weer scherp of de regels worden nageleefd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden