Opinie

'Moslims, kijk nou eens in de spiegel'

Voor een succesvolle hervorming van de islam moet er een einde komen aan het antisemitisme, de homohaat en de intellectuele dictatuur van sjeiks en imams. Dat betoogt Nauman Pervez Janjua.

De Britse shariageleerde Haitham al-Haddad (R) en GroenLinks-tweede kamerlid Tofik Dibi (L) nemen deel aan een discussieavond in De Balie in Amsterdam.Beeld ANP

Ik maak me zorgen. Ik zie de radicalisering van jonge moslims in een schrikbarend tempo toenemen. Duidelijk signaal was de uitnodiging van sjeik Haitham al-Haddad door de Islamitische Studentenvereniging Amsterdam.

In alle ophef over het bezoek van deze 'haatimam' is de rol van die studentenvereniging onderbelicht gebleven. Duidelijk is wel dat zij de visie van Al-Haddad op de islam lijkt te delen. Die visie mag gerust radicaal worden genoemd, aangezien de sjeik herhaaldelijk pleitte voor vrouwen achter het aanrecht en het stenigen van afvalligen.

Het wordt tijd dat de gematigde moslims een front gaan vormen tegen deze kaping van onze religie en duidelijk hun afkeer gaan uiten van de radicalen. Het wordt tijd dat we Irshad Manji gaan omarmen. Manji is een dappere lesbische moslima die pleit voor een zodanige hervorming van de islam dat deze past binnen de realiteit van de 21ste eeuw. Voor een succesvolle hervorming moeten er drie dingen gebeuren.

Ten eerste moet het hardnekkige antisemitisme binnen de islam stoppen. Moslims die dit wijten aan het voortdurende Israëlisch-Palestijnse conflict zien de essentie van het probleem niet. De afkeer van Joden is al ver voor dat conflict te vinden in het Midden-Oosten. We moeten onze religie niet laten kapen door een conflict dat niet zo zwart-wit is als het wordt voorgesteld en dat leuzen als 'Hamas, Hamas, Joden aan het gas' niet rechtvaardigt. Het is belangrijk te begrijpen dat niemand aan tafel wil zitten met een partij die Israël van de kaart wil vegen. Ja, ik weet het, dat is een simplificatie, maar dat is precies wat de radicalen doen. De islam moet dit beeld van antisemitisme van zich afschudden, anders is er geen reden te praten over liefde, vrede of vergiffenis. Dat zijn dan loze kreten.

Seksuele geaardheid
Ten tweede moeten de haat en doodswensen ten opzichte van de homogemeenschap onmiddellijk ophouden. Ik schaam me diep als ik hoor dat in het Midden-Oosten homo's worden gestenigd om hun seksuele geaardheid en als Marokkaanse jongeren een homostel in Amsterdam mishandelen. Is dit wat onze religie ons leert ? Hoe zeker kunnen we er van zijn dat Allah homo's niet lief heeft als de Koran zelf zegt dat alles wat 'Allah creëert perfect is'?

Manji is dapper genoeg geweest om haar liefde voor Allah te combineren met haar seksuele geaardheid. Waarom kunnen wij dit als moslims niet aanvaarden en omarmen? Het wordt tijd dat moslims de homo's als gelijken zien en behandelen. Ook moslims die willen uitkomen voor hun seksuele geaardheid moeten we actief helpen en hun angst voor afkeer van de moslimgemeenschap wegnemen.

Als laatste is het belangrijk dat we de intellectuele dictatuur van de sjeiks en imams stoppen. Hun letterlijke en selectieve interpretatie van de Koran is de bron van veel problemen en de kern van de radicalisering.

Manji vraagt zich af: Wanneer zijn we gestopt met denken? Er was een tijd dat de moslimwereld goed presteerde op het gebied van algebra en geneeskunde. De grote islamitische geleerden van die tijd spraken zich uit voor het kritisch denken, en voor het kritisch lezen van de Koran. Waarom doen we dat nu niet meer?

Kudde makke lammeren
Elke gemeenschap die ophoudt met kritisch denken en als een kudde makke lammeren mensen als Al-Haddad achterna loopt, is gedoemd te verliezen. Het wordt tijd dat we afstand nemen van deze 'geleerden' en dat we de Koran werkelijk zelf gaan lezen.

Het wordt tijd dat we als moslim-gemeenschap terugkeren naar de realiteit. We kunnen niet iedereen blijven beschuldigen van islamofobie. Misschien wordt het tijd dat we als moslims eens in de spiegel kijken en onszelf afvragen of de schuld toch niet deels bij onszelf ligt.

Nauman Janjua is student internationale relaties aan de Universiteit Leiden.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden