Moordenaar wist precies wanneer de school op zijn kwetsbaarst was

De Franse autoriteiten zijn een grootscheepse klopjacht begonnen op de moordenaar van de joodse kinderen en hun leraar, die gisterochtend op het schoolplein werden doodgeschoten. Het is zo goed als zeker dat hij dezelfde persoon is als degene die vorige week drie militairen heeft vermoord. Zelfde regio, zelfde wapen (een automatisch pistool met kaliber .45), dezelfde snelle scooter om zich mee uit de voeten te maken. Zelfde koelbloedigheid ook bij het doden.

De joodse gemeenschap houdt een stille tocht in Parijs. Beeld getty
De joodse gemeenschap houdt een stille tocht in Parijs.Beeld getty

Maar de politie heeft er nog geen idee van wie hij is, zei Claude Guéant, de Franse minister van Binnenlandse Zaken vanmorgen op de radio. 'Daar wordt nu hard aan gewerkt.' De minister vertelde dat een getuige een kleine camera rond de nek van de moordenaar had zien hangen. 'Ik weet niet of hij alles heeft gefilmd, maar die camera is gezien', aldus de bewindsman.

Een andere getuige vertelde op televisie dat de dader een tatoeage op zijn gezicht had. Dat had ze gezien toen hij het vizier van zijn helm even oplichtte. Volgens de Franse krant Le Point is de politie op zoek naar drie voormalige parachutisten die in 2008 werden ontslagen omdat zij neo-nazi's zouden zijn.

Alle scholen in Frankrijk houden vandaag een minuut stilte om de slachtoffers van de aanslag te herdenken. Gisterochtend om tien over acht stopte de moordenaar voor de ingang van de school Ozar Hatorah, in een van de betere wijken van Toulouse. De scooterrijder weet precies wat hij doet: dit is het moment waarop de school op zijn kwetsbaarst is. Voor de drie grote videocamera's bij de ingang is hij niet bang, hij draagt een integraalhelm. Hij haalt zijn wapen tevoorschijn en doet wat hij eerder heeft gedaan: gericht schieten. Lukt het niet meteen van veraf, dan zet hij de loop op het hoofd.

Motieven
Naar zijn motieven blijft het gissen. Racisme, zeggen politici en ordehandhavers, en zeggen ook leden van de joodse gemeenschap van Toulouse. Maar dan een racisme dat zich richt tegen bijna alles en iedereen. Twee van de vermoorde soldaten waren moslims van Noord-Afrikaanse afkomst.

In Toulouse en Zuidwest-Frankrijk is een staat van opperste waakzaamheid uitgevaardigd. Burgemeester Pierre Cohen van Toulouse zei te vrezen voor nieuwe aanslagen. In de metro patrouilleren soldaten. De Conferentie van Rabbijnen in Europa heeft geëist dat Joodse instellingen in Europa beter worden beveiligd 'om te verzekeren dat de veiligheid van de Joden op dat continent geen gevaar loopt'.

De politie in Parijs heeft een onderzoek ingesteld naar de dreigbrieven die twee synagogen in de Franse hoofdstad pas hebben ontvangen. 'U bent het volk van Satan. U wacht de hel', stond in een brief die afgelopen weekeinde bij de ene synagoge werd bezorgd. De andere arriveerde maandag.

Met medewerking van Ariejan Korteweg, correspondent in Parijs van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden