Moordenaar Maja Bradaric uit tbs-kliniek

De dwangverpleging van Goran M., die in 2003 de gruwelmoord op de 16-jarige Maja Bradaric bedacht en met een vriend uitvoerde, is sinds eind januari beëindigd. Het gerechtshof in Arnhem heeft 30 januari 2014 in hoger beroep zijn tbs met dwangverpleging omgezet in een voorwaardelijke tbs met 10 bijzondere voorwaarden.

Tekening van de rechtzaak tegen Goran M. Beeld ANP
Tekening van de rechtzaak tegen Goran M.Beeld ANP

Dat is vrijdag duidelijk geworden tijdens een zitting voor de rechtbank in Arnhem. Die zitting gaat over het al of niet voortzetten van de terbeschikkingstelling.

Goran M. en Ferdi Ö. wurgden de bevriende scholiere tijdens een autoritje vanuit Nijmegen met een touw, overgoten haar lichaam met benzine en staken haar in brand. M. feliciteerde Ö. na afloop met de moord. De destijds 18-jarige Goran M. (28) werd veroordeeld tot 10 jaar en tbs met dwangverpleging. De toen 19-jarige Ferdi Ö. kreeg 12 jaar cel.

Behandeling M. geslaagd
De rechtbank besloot vorig jaar mei de tbs helemaal op te heffen omdat het gevaar van Goran M. geweken was. Het Openbaar Ministerie ging daartegen in beroep. Het gerechtshof verlengde in september de tbs alsnog weer met een jaar, maar besloot in januari wel de dwangverpleging eraf te halen. Volgens deskundigen is de behandeling van M. geslaagd. Hij vertoont geen stoornis meer, heeft een vriendin en sinds 2010 ook een dochter en woont in de grensstreek.

Goran M. moet volgens de huidige voorwaarden de reclassering laten meekijken in zijn leven en geen drugs gebruiken. Met de gemeente en politie in Nijmegen was besproken dat M. zijn ouders in Nijmegen kon bezoeken, maar dat verbood het gerechtshof voorlopig. M. mag niet naar het buitenland, met uitzondering van een boodschapje in de grensstreek na toestemming.

Omdat tbs-verlenging elk jaar opnieuw wordt bekeken, volgt de nieuwe jaarlijkse rechtbankzitting daarover alweer vrij snel op de uitkomst van die van 2013. Over twee weken beslist de rechtbank over nieuwe verlenging van de (nu voorwaardelijke) tbs met een jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden