Moordaanslag op Britse soldaat bedreigt bestand Noord-Ierland

Het doodschieten van de 23-jarige Britse soldaat Stephen Restorick, woensdagavond in het plaatsje Bessbrook in het zuiden van Noord-Ierland, heeft in Groot-Brittannië andermaal de vrees gewekt dat Ulster onvermijdelijk op weg is naar een hervatting van de burgeroorlog tussen republikeinen en loyalisten....

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

Woordvoerders van aan de loyalistische terreurgroepen gelieerde politieke partijen, zeiden donderdag dat het nu uitermate moeilijk zal worden groepen als de Ulster Volunteer Force en de Ulster Defence Association in bedwang te houden. Volgens David Ervine, van de PUP, de politieke arm van het UVF, verkeert het loyalistische bestand, dat nu 28 maanden oud is, 'in diepe problemen'.

'Elke keer als de IRA een aanval uitvoert wordt het moeilijker de strijdgroepen van geweld te weerhouden', zei Gary McMichael van de UDP, verbonden aan de UDA. 'Er is sprake van toenemend cynisme.' Het opperbevel van de protestantse terreurbewegingen, het CLMC, reageerde donderdag nog niet op de aanslag.

Restorick werd woensdagavond doodgeschoten door een sluipschutter, terwijl hij controles uitvoerde bij een wegversperring. De aanslag vond plaats in Zuid Armagh, dicht bij de grens met Ierland. Dat gebied staat onder de Britse troepen bekend als 'bandietenland', vanwege het hoge aantal aanslagen dat er in het verleden door de IRA werd uitgevoerd.

De bij de Britse legerbasis gelegen helihaven in Bessbrook is de drukste van Europa, omdat in het gebied bij transporten en controles zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van helikopters, vanwege het grote risico van vervoer over de weg. Restorick was het eerste slachtoffer van IRA-sluipschutters sinds de beëindiging van het staakt-het-vuren, nu ruim een jaar geleden. In oktober verloor een Britse militair het leven bij een bomaanslag in Lisburn.

Britse en Noord-Ierse politici riepen de loyalisten op niet in te gaan op de IRA-provocatie. De IRA zou erop uit zijn de loyalisten mee te trekken in een volledige hervatting van de vijandelijkheden. De achterliggende gedachte zou zijn dat het oplaaien van de strijd een komende Britse regering, onder druk van de internationale gemeenschap, zou dwingen Sinn Fein toe te laten tot onderhandelingen.

Premier Major bezwoer de republikeinen woensdag dat Sinn Fein buitenspel zou blijven staan, zolang de IRA het geweld niet opgeeft. 'Deze aanslag laat andermaal de totale hypocrisie zien van de vredestaal van Sinn Fein.' Ook de Ierse premier Bruton veroordeelde de aanslag fel. 'De IRA-campagne is anti-Iers en tegengesteld aan de belangen van iedereen in Ierland.'

De voorzitter van Sinn Fein, Mitchell McLaughlin, schoof Major donderdag de verantwoordelijkheid voor de dood van Restorick in de schoenen. Volgens hem had Major in oktober vorig jaar in moeten gaan op nieuwe voorstellen van Sinn Fein, die toelating van de partij tot de onderhandelingen inhielden, in ruil voor een nieuw staakt-het-vuren.

'We hadden nu in de vierde maand van een nieuw bestand kunnen zijn, en de jonge soldaat zou nog leven, als John Major op onze voorstellen was ingegaan.' McLaughlin ging zover te verklaren dat de dood van Restorick 'niet tevergeefs' hoeft te zijn 'als die de aandacht richt op de tragische consequenties van politiek falen'. McLaughlin weigerde de aanslag te veroordelen. 'Ik doe niet mee aan woordspelletjes.'

Restorick werd doodgeschoten met een Amerikaans Barrett-jachtgeweer. Dat wapen, waarvan de IRA er vermoedelijk twee in bezit heeft, is dodelijk tot een afstand van bijna twee kilometer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden