Moord in Dili

IN een buitenwijk van de Oost-Timorese hoofdstad Dili is gisterochtend het stoffelijk overschot aangetroffen van de Nederlandse journalist Sander Thoenes....

Uitgaande van het, zoals zou blijken, bedriegelijke idee dat het in Dili weer veilig was sinds de aankomst van de eerste tweeduizend Australische VN-militairen, ging Thoenes op onderzoek uit. Hij is het slachtoffer geworden van zijn journalistieke nieuwsgierigheid.

De moord in koelen bloede op een verslaggever die niets anders dan zijn werk wilde doen, is schokkend en stemt treurig. De vraag is nu of hier sprake is geweest van een incident, of dat aan de moord op Thoenes een verstrekkender betekenis moet worden toegekend. Vast staat dat de pro-Indonesische milities, die Dili in vuur en vlam hebben gezet en honderdduizenden Oost-Timorezen met geweld verdreven, al eerder te kennen gaven geen behoefte te hebben aan pottenkijkers. Ook ziet het er naar uit dat deze moord is bedoeld als een waarschuwing dat de gewapende, amok makende tegenstanders van een onafhankelijk Oost-Timor geenszins van plan zijn te capituleren.

Dat vraagt om een duidelijk antwoord van de VN-militairen. Des te teleurstellender is de reactie van de Australische commandant, generaal Cosgrove. Hij verklaarde meteen na het bekend worden van de moord dat zijn troepen niet in staat zijn de veiligheid van journalisten in Oost-Timor te waarborgen. Verslaggevers die hebben verzocht om bewaking door enkele militairen, krijgen nul op het request.

Die reactie is daarom zo teleurstellend omdat het in niemands belang is, ook niet in dat van de VN-macht, dat haar pogingen om rust en orde te herstellen en de honderdduizenden vluchtelingen te helpen bij hun terugkeer, zich buiten de openbaarheid afspelen.

Het was van meet af aan duidelijk dat de taak van de vredesmacht hachelijk en zwaar zou zijn. Die kan onmogelijk binnen een paar dagen zijn voltooid en behoedzaam optreden is gerechtvaardigd. Maar de moord op Thoenes en de daarna weer opgelaaide onrust onderstrepen de twijfel of de VN-aanwezigheid wel omvangrijk genoeg is.

Het aantal van achtduizend militairen steekt mager af bij de 25 duizend man van KFOR die Kosovo binnentrokken. Het mislukken van de Timor-missie door gebrek aan manschappen en vastberadenheid zou een tragedie zijn voor de Timorezen en een ernstige terugslag voor de Verenigde Naties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden