Mooiste fotoreportage mag niet gepubliceerd

Fotografe Maruschka Kraal heeft een reportage gemaakt over de Nijmeegse heroïneprostituee Meis. De serie is genomineerd voor de Zilveren Camera, in de categorie 'Documentaire Fotografie Nederland'....

De onofficiële versie luidt: ze heeft die prijs gewonnen. Maar daarmee is het nog niet per definitie feest voor Kraal. Meis heeft haar toestemming ingetrokken om de fotoserie, afgezien van één portret, te publiceren. Terwijl het boek dat bij de uitreiking van de Zilveren Camera uitkomt al naar de drukker is.

De Nijmeegse fotografe volgde de heroïneprostituee een jaar lang. Er ontstond een band die het voor Kraal mogelijk maakte om Meis zelfs tijdens het werk te fotograferen. Volgens Kraal wilde Meis 'met een hele pagina foto's in de krant' de wereld tonen wat haar leven werkelijk inhield. Er werd een contract opgesteld en ondertekend.

Maar toen Kraal een aantal foto's wilde verkopen aan Nieuwe Revu bleek Meis de toestemming te hebben ingetrokken. Meis had hulp gezocht bij een afkickcentrum. Volgens Kraal heeft de leiding van het afkickcentrum Meis onder druk gezet, en wensten haar ouders zichzelf de confrontatie met de werkelijkheid van hun dochter te besparen.

Kraal heeft een stel advocaten nog om advies gevraagd. 'Maar die zeggen ook dat ik een eventuele rechtzaak waarschijnlijk zou verliezen. Als Meis zich zou beroepen op geestelijke of emotionele schade, zal de rechter daarvoor zeker gevoelig zijn.'

Kraal kan nu alleen maar hopen dat Meis akkoord zal gaan met de publicatie van het Zilveren Camera-boek (oplage vier- à vijfduizend). En met het publicatierecht dat de stichting tot een jaar na de prijsuitreiking behoudt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden