Mooier dan Venetië

Het is een echte rondvaart, maar dan met een klein bootje, dat tuft door het oudste deel van Amsterdam. Het manoeuvreert door passages die onneembaar zijn voor de grote boten....

Waar ooit de Zuiderzee tegen de baai klotste – het was begin zestiende eeuw – tuft het bootje langs de verlichte panden van de Waalseilandsgracht, de vaarweg tussen Oude Waal/Kromme Waal en Binnenkant. Op deze plek doet Amsterdam niet onder voor Venetië. Zoals er nog meer locaties zullen volgen die gemakkelijk kunnen concurreren met de fraaiste uitkijkjes in de lagunestad aan de Adriatische Zee.

Ronduit spectaculair is het uitzicht zodra de boot vanuit de Raamgracht, onneembaar voor een normale rondvaartboot, onder een smal en laag bruggetje de Groenburgwal opdraait, het oudste deel van de hoofdstad. Beslist even op het achterdek gaan kijken naar het silhouet van de Zuiderkerk – allemachtig, dat is 's avonds nog mooier dan Canale Grande.

Zelfs de lelijkheid van de Stoperastoort nauwelijks als de Amstel in zicht komt en de kapitein koers zet naar de Oudezijds Achterburgwal. Een wonderlijke ervaring om vanaf het water boven aan de wal al die schuinsmarcheerders langs de rood verlichte ramen te zien schuiven – ze wanen zich onbespied.

Het moet raar lopen, wil Gaby Lovers (33), telg uit een bekend redersgeslacht, geen succes krijgen met De Verborgen Stad Amsterdam, een nieuwe rondleiding door oud Amsterdam, een uur per boot en nog eens een uur te voet. Onder aanvoering van een enthousiaste gids, wier kennis een stuk verder reikt dan de overbekende boekenwijsheden. Zelfs de enkele ras-Amsterdamse dame aan boord geniet en moet na lang aandringen erkennen dat de gids – van het bureau Local Experts – meer van de stad weet dan zij.

De boottocht eindigt bij de Schreierstoren, niet vernoemd naar schreiende vrouwen die daar hun man of zoon uitgeleide deden naar zee, maar zo genoemd omdat de toren op de kade in een screye (scheve) hoek is gebouwd.

Tegenwoordig, en zeker vanuit de boot, is het een pittoresk gevalletje; in de Middeleeuwen moet de verdedigingstoren op het eindpunt van de vestingsmuren als een stalen vuist dreigend het IJ hebben ingestoken.

Vanaf de toren volgt een voettocht door de Wallen, waar geweldige verhalen voor het oprapen liggen. Indien de gasten zich gedragen, is de gids bereid hen ook nog door de Trompettersteeg te loodsen, mogelijk het smalste hoerenstraatje ter wereld.

Bij de prijs inbegrepen is een afscheidsdrank in een van de oude zeemanskroegen in de Warmoesstraat. Op de boot zelf wordt Venusolie geschonken, een veel genuttigde en stimulerende drank bij de Verenigde Oostindische Compagnie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden