In beeld

Mooie meisjes in een surreële wereld

Achter hoge muren in Caïro wonen, afgeschermd van alle armoede, de happy few. De Belgische fotografe Zaza Bertrand betrad hun droomwereld, waar luxe geen grenzen kent.

Nour (16) hangt samen met een vriendin aan het zwembad van de villawijk Katamaya Heights. Het zwembad is verboden terrein voor mensen van buiten.Beeld Zaza Bertrand

'All roads lead to New Giza. Cleaner, safer, and more beautiful environments. The life you always dreamed of.' Met Engelse slogans proberen de reusachtige billboards op de ringweg rond Caïro dromen te verkopen die bijna niemand in de stad zich kan veroorloven.

En toch blijven investeerders nieuwe villaparken aanleggen in de onherbergzame woestijngrond rond de immer groeiende metropool. De grote witte Hollywoodletters aan de ingang heten je welkom in een andere wereld: Beverly Hills, waar bombastische villa's netjes op een rij staan en de zwembaden even blauw zijn als de onvervuilde lucht boven de ommuurde wijk. In rap tempo vluchten de Egyptische happy few weg uit het oude centrum. De toevluchtsoorden zijn talrijk: Hyde Park, La Mirada, Evergreen, Mountain View, Swan Lake, Palm Hills, Utopia, Dreamland. Bij het overhandigen van de sleutel worden je privileges beloofd waar je in de overbevolkte stad lang naar moet zoeken: privacy, groene landschappen, ruimte, veiligheid. En niet te vergeten: tenniscourts, golfterreinen en een paar shoppingmalls waar het altijd aircofris is en de laatste mode uit Europa in de rekken hangt.

Manar is paaldanseres. Ze heeft de palen gekocht in Engeland en thuis laten installeren.Beeld Zaza Bertrand

Rondom al deze zorgvuldig geconstrueerde bubbels staan muren, kilometerslang, om uiteenspatten te voorkomen. Ongewenste gasten worden buiten gehouden met strategisch geplaatste camera's en een leger veiligheidsagenten dat de wacht houdt bij de toegangspoorten. Wie geen bewoners- of bezoekerskaart heeft, of er niet chic genoeg uitziet, komt er niet in.

De Belgische fotografe Zaza Bertrand slaagde er wel in binnen te dringen in die verborgen wereld van extremen. Sinds de Arabische Lente begon, nu ruim drie jaar geleden, gaat ze op pad met jongeren die op zoek zijn naar zichzelf, die naast het rondhangen en experimenteren een identiteit bijeen proberen te sprokkelen. Op haar foto's zie je mooie meisjes die in een surreële wereld lijken te leven. Ze spreken Arabisch met een Engels accent, dragen korte rokjes en dansen op hoge hakken. Wat er buiten de muren gebeurt, lijkt niet van belang.

Esme droogt haar nephaar. Ze maakt zich klaar voor een afspraak met een paar vriendinnen.Beeld Zaza Bertrand
Ahella en Nada drinken een biertje in de woestijn op een zaterdagnamiddag.Beeld Zaza Bertrand

Het is meer dan een uur rijden - twee als het verkeer weer eens blokvast zit - van downtown Caïro naar de groene enclave waar Nour woont. Tien jaar geleden was de plek een dorre zandvlakte, nu vind je tussen de netjes aangelegde wegen een handvol exclusieve sportclubs, een paar internationale scholen, de nieuwe campus van de Amerikaanse Universiteit en sinds kort ook een IKEA - de eerste en enige op het Afrikaanse continent. Niet alleen de wijk is ommuurd, ook rond de villa van Nours familie staat een omheining - je kunt nooit genoeg privacy hebben. 'Het is hier veel te stil', vindt Nour, die graag zou terugkeren naar de middenklasse wijk Heliopolis waar ze vroeger woonde, 'maar de tuin en het zwembad zou ik niet willen missen.' Ze is 16 en heeft nog een jaar te gaan op de internationale school. Op de achterbank van de auto trekt ze haar korte rokje in de plooi. 'I'm on my way!', belooft ze een vriendin aan de lijn. Haar Arabisch wordt met gemak ingewisseld voor perfect Engels, Amerikaans accent incluis.

Wolken anti-mosquitospray hangen in de wijk Palm Springs. Het sprayen tegen ongedierte gebeurt minimaal één keer per week.Beeld Zaza Bertrand
Sarah op een feluka op de Nijl. Varen is een populaire bezigheid onder jongeren. Ze cruisen rond met aan boord luide muziek, en vaak ook joints en alcohol.Beeld Zaz Bertrand

Het allerliefste gaat Nour uit met vrienden, ieder weekend wordt er gefeest. Vandaag voert haar privéchauffeur Nour naar Zamalek, een upper class district in het oude centrum, waar ze sushi gaat eten in een hippe club aan de Nijl. 'Ik ben graag in Egypte, bij mijn vrienden en familie, al wil ik ook wel naar Canada, of naar Engeland.' Vroeger droomde Nour ervan om modeontwerpster te worden, nu wil ze vooral de business in, haar moeder - die in een oliebedrijf werkt - achterna.

Uptown Caïro. Achter de muren, die de drukke stad op een afstand houden, worden de sproeiers aangezet om de pas aangelegde graszoden groen te houden. De dorstige palmbomen staan nog wankel in de grond. In de wemelende volkswijk, onderaan de rotsige heuvel waar de gloednieuwe compound in aanbouw is, komt er geen druppel water meer uit de kraan.

De volledige fotoreportage is te zien op de site van Zaza Bertrand.

Het uitgaansleven gaat voor de happy few door tot in de vroege uurtjes, ondanks de grote spanningen rond de presidentsverkiezingen in de rest van de stad.Beeld Zaza Bertrand
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden