Monicagate veroorzaakt weer nieuwe opwinding in de media

Nauwelijks had Hillary Clinton woensdag voorspeld dat de opwinding over de vermeende relatie van haar man met Monica Lewinsky zal doodbloeden wegens gebrek aan inhoud of een gepensioneerde agent van de geheime dienst zorgde voor nieuwe commotie....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Lewis Fox schond iedere geschreven en ongeschreven regel van de geheime dienst door aan enkele kranten te vertellen dat Monica in het najaar van 1995 gedurende drie kwartier alleen was met de president in diens werkkamer, het Oval Office. Fox was lid van de geüniformeerde dienst van de Secret Service en had opdracht gekregen voor de deur naar het kantoor post te vatten. Hij vertelde ook dat Monica met grote regelmaat documenten kwam brengen en dan een tijdje alleen bleef met de president.

Het is hoogst ongebruikelijk dat de agenten van deze dienst over hun discrete opdracht - het beveiligen van de president - met de media praten. Fox werd dan ook onmiddellijk gekapitteld door de vereniging van voormalige geheime-dienstagenten en de leiding van de dienst onderzoekt of er stappen tegen hem ondernomen moeten worden.

Fox zal vrijwel zeker worden opgeroepen door de openbare aanklager Kenneth Starr, die al sinds de zomer van 1994 in Clintons financiële en seksuele verleden wroet. De voormalig agent zag niets ongebruikelijks in de bezoeken van Monica. Hij vertelde dat hij niet de enige was die wachtdiensten uitvoerde rond het Oval Office.

Of Starr werkelijk iets aan Fox heeft, is allerminst zeker. De agent stond buiten de deur en heeft naar eigen zeggen niets opmerkelijks gezien. Clintons vriend en waakhond James Carville ondernam gisteren onmiddellijk actie tegen Fox. 'Wat wil deze man suggereren? Hij weet toch ook dat er vier deuren zijn naar het Oval Office en die gaan nooit op slot. Wat wil deze man eigenlijk zeggen met zijn halfbakken verhaal', gromde Carville.

De ophef in de media over zijn 'ontdekking' is typisch voor de dolgedraaide sfeer in Washington. Monicagate domineert nog steeds het nieuws, terwijl het Amerika buiten de ringweg rondom Washington DC allang is overgegaan tot de orde van de dag.

Clinton zelf is volop bezig met het smeden van een internationale coalitie tegen Irak en doet alsof de hele affaire niet bestaat. Uit de reacties van gewone Amerikanen - 89 procent vindt dat Clinton een goede president is - zei Hillary Clinton woensdag veel moed te putten. 'Ik adviseer iedereen die dit schouwspel gadeslaat nog even diep adem te halen. Het zal nog even duren, maar de zaak zal wegens gebrek aan substantie verdampen ', voorspelde zij in gesprek met een groep journalisten.

Dat hangt in hoge mate af van openbaar aanklager Starr. Hij heeft een reeks Witte Huis-medewerkers, onder wie stagiaires, secretaresses en adviseurs van de president, onder ede verhoord voor een grand jury . De moeder van Monica werd de afgelopen dagen het vuur na aan de schenen gelegd en het plan was Monica zelf nog deze week te verhoren.

Starr probeert vast te stellen of er tussen de president en Monica een bijzondere relatie bestond, een soort relatie die de president heeft ontkend. Starr wil weten of Clinton over deze relatie heeft gelogen of niet. Lewinsky riskeert gevangenisstraf als zij weigert te getuigen.

Dat de zaak niet snel zal doodbloeden, werd gisteren duidelijk toen rechter Susan Webber Wright het verzoek van Clintons advocaten het proces van Paula Jones te vervroegen afwees. Jones versus Clinton begint op 27 mei in Little Rock en belooft het grootste juridische spektakel te worden in de geschiedens van de VS. Jones heeft de president aangeklaagd wegens seksuele intimidatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden