LezersdilemmaWat zou u doen?

Moet ik vragen waarom ik niet op haar verjaardag was uitgenodigd?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

null Beeld null

Ik maak deel uit van een kring van vrienden en kennissen, die ook individueel met elkaar optrekken. Over het algemeen nodigen we elkaar uit voor verjaardagen. Nu blijk ik niet uitgenodigd voor een partijtje. Aanvankelijk dacht ik; misschien wordt het klein gehouden en daarnaast mag iedereen natuurlijk zelf weten wie er wordt uitgenodigd, maar achteraf blijkt dat vrijwel iedereen er was. Het was eigenlijk vreemd dat ik er niet was. Ik denk nu dat de gastvrouw zich afvraagt waarom ik niks van mij heb laten horen. Misschien was het een foutje, maar als ik inderdaad niet was uitgenodigd en om uitleg vraag is dat ongemakkelijk voor de gastvrouw. Wat te doen?

Vrouw (51), naam bij de redactie bekend

Minder goede vriendschap dan gedacht?

Ik heb hetzelfde meegemaakt met een vriendin die ging trouwen. Ik zag ineens foto’s van haar vrijgezellenfeest op Facebook. Ik was in de veronderstelling dat ik een goede vriendin was en best teleurgesteld dat ik niet uitgenodigd was. Ik dacht nog dat de ceremoniemeester mij gewoon vergeten was dus ik nodigde haar uit voor de koffie en wachtte af. Toen ze uitgebreid de foto’s liet zien bleek dat ik niet eens gemist was. Op dat moment deed ik niets, maar heb haar later verteld dat ik erg teleurgesteld was dat ik niet uitgenodigd was. De vriendschap is verwaterd en daar heb ik vrede mee. 

Emmy van Det  (54), Hoofddorp

Eigenwaarde

U schrijft ‘over het algemeen nodigen wij elkaar uit voor verjaardagen’. Dat doet vermoeden dat het geen vaste regel is. Als u de gastvrouw tegenkomt, zou ik vragen of zij van haar partijtje heeft genoten. Dan komt u er waarschijnlijk vanzelf achter of u bent vergeten of inderdaad niet uitgenodigd bent. Gun eenieder zijn eigen feest en laat uw eigenwaarde niet afhangen van anderen. 

Stephanie Saenger (66), Abcoude  

Het zou bespreekbaar moeten zijn

Kennelijk heeft u nadat het partijtje plaatsvond met allerlei mensen contact gehad, maar niet met de gastvrouw zelf. Dus nu vult nu voor haar in wat zij zou kunnen denken. Wanneer u wilt weten wat iemand anders denkt is het meestal het best om dat aan die ander te vragen. Daarmee voorkom je dat je jezelf vanalles in het hoofd haalt wat een volgend contact in de weg zou kunnen zitten. En is er werkelijk iets uit te praten? Met echte vrienden kan dat. 

Anna Cohen Stuart (68), Arnhem

Begin subtiel over het feestje

Gewoon de gastvrouw aanspreken en vragen hoe het feestje was. Daarmee laat je blijken dat je ervan afweet en niet boos bent dat je niet bent uitgenodigd. Waarschijnlijk komt er dan een gesprek op gang waaruit blijkt dat ze zich afvraagt waarom jij er niet bij was óf waarom ze jou niet uitgenodigd heeft. 

Hedwig van Lierop (53), Eindhoven

Waarom zit je ermee?

Probeer niet in te vullen waarom zij dingen wel of niet doet of wat zij denkt, dat weet je nou eenmaal niet. Als ze een goede vriendin van je is, kun je het natuurlijk gewoon vragen of je verwarring tegen haar uitspreken. Kijk in ieder geval even naar jezelf: voel je je misschien gepasseerd of niet belangrijk genoeg? Wees mild naar jezelf. Je zult merken dat je vraagtekens verdwijnen en het helemaal niet uitmaakt wat zij (of wie dan ook) wel of niet denkt of doet. 

Maureen van Abeelen (50), Gouda

Over twee weken: kunnen we eerlijk zijn over onze open relatie?
Mijn man en ik hebben een gelukkig huwelijk, fijn gezinsleven met onze twee kinderen én een open relatie. We hebben al jaren nog andere vaste partners die we regelmatig zien en die belangrijk voor ons zijn. Een deel van onze familie en vrienden weten dit maar bij mensen die verder van ons af staan zwijgen we erover, wat soms leidt tot halve waarheden. Dat voelt niet altijd goed. Liever zou ik er overal eerlijk over zijn, maar we hebben het gevoel dat er snel negatief over wordt gedacht en mensen er soms de conclusie aan verbinden dat we een slecht huwelijk hebben. Wat vindt u, kunnen we hier altijd open over zijn?

Vrouw (33), naam bij de redactie bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden