Moeder van toekomstig monarch past niet in de regels van het Britse protocol Prinses Diana krijgt 'unieke' begrafenis

De precieze status van de begrafenis is 'irrelevant' - Diana, Prinses van Wales, krijgt zaterdag 'een unieke begrafenis voor een uniek persoon'....

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

De begrafenisplechtigheid zal zaterdag vanaf twaalf uur Nederlandse tijd plaatsvinden in Westminster Abbey, de 'huiskerk' van de Britse koninklijke familie, die tot en met zaterdag de rouw zal aannemen.

In Westminster Abbey werd in 1066 Willem de Veroveraar tot koning gekroond, trouwde bijna negen eeuwen later de huidige monarch en rusten 39 Engelse en Britse koningen. De huwelijksplechtigheid van Charles en Diana vond in 1981 plaats in St. Paul's Cathedral.

De prinses zal na de plechtigheid worden bijgezet in het familiegraf van de familie Spencer, in de kerk van Great Brington in Northamptonshire, honderd kilometer noordwestelijk van Londen. Daar, in een door haar voorvader John Spencer in 1508 gebouwde crypte, rusten haar voorvaders, de graven Spencer van het nabijgelegen landgoed Althorp.

Buckingham Palace verkeerde in een lastig parket over de status van de begrafenis van de prinses. Sinds haar scheiding van kroonprins Charles, vorig jaar augustus, maakte Diana formeel geen deel meer uit van de Britse koninklijke familie, ze was niet langer Her Royal Highness.

Maar haar grote populariteit en de hevige emoties die haar dood bij het Britse volk teweegbrachten, maakten het voor de koninklijke familie onmogelijk de begrafenis niet van een koninklijk cachet te voorzien. Dat zou de zoveelste pr-blunder zijn geweest van een familie die haar populariteit de afgelopen jaren toch al enorm zag dalen. Bovendien is het de moeder van een aanstaande monarch die zaterdag ter aarde wordt besteld.

Groot-Brittannië kent drie soorten koninklijke begrafenissen. De belangrijkste is de staatsbegrafenis, alleen weggelegd voor de monarch en personen die een uitzonderlijke rol hebben gespeeld in de Britse samenleving. Tot die laatste categorie behoorden Lord Nelson, de Hertog van Wellington en, meest recentelijk, Sir Winston Churchill, in 1965.

Voor de overige leden van de koninklijke familie bestaat de 'ceremoniële koninklijke begrafenis' - familieleden met een hoge militaire rang, de echtgenoot van de monarch, de kroonprins(es) - en de 'besloten koninklijke begrafenis' - alle andere familieleden en hun vrouwen en kinderen. Volgens de strakke wetten van het Britse koninklijke protocol kwam Diana voor geen van de categorieën in aanmerking.

Vandaar de 'unieke begrafenis' die, volgens de woordvoerder, 'de gebruikelijke elementen van een koninklijke begrafenis zal bevatten en in het bijzonder elementen die de genegenheid die de prinses ten deel viel zullen weerspiegelen.' Nadere details ontbraken maandag nog. De uitvaartplechtigheid zal live op televisie worden uitgezonden.

Sinds maandagochtend ligt Diana in de koninklijke kapel van het St. James's Palace, de officiële residentie van kroonprins Charles, niet ver van Buckingham Palace. Zaterdagochtend zal zij in processie naar Westminster Abbey worden gebracht, waar tweeduizend genodigden de uitvaartdienst zullen bijwonen. Later op de dag zal zij na een besloten familiebijeenkomst worden begraven in het familiegraf in Great Brington.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden