Modern biljart: tijdklok en mazelenballen

Het is nog even wennen voor de spelers, de arbiters en het publiek. Voor het eerst bij een groot driebandentoernooi worden tijdklok en gespikkelde ballen beproefd....

De instelling van de klok is bedoeld om de trage spelers tot spoed te manen. Een biljarter begint aan een set met een bonus van 2.30 minuut en krijgt voor elke beurt dertig seconden extra bedenktijd. Verbruikt hij meer dan die halve minuut, dan gaat dat van zijn bonus af. Hij kan ook, door sneller te stoten, gaan sparen en zijn starttotaal groter maken.

Geen van de deelnemers aan de eerste sessies bij het open NK in Barendrecht komt op nul uit en verliest daardoor een partij. Maar in deze fase van het toernooi staan de spelers nog niet onder enorme druk. Hoe zal dat straks in de halve finales en in de eindstrijd zijn, als er toch ook moet worden verdedigd? En bovendien zijn nog niet alles spelers in actie geweest. Wereldbekerhouder Dick Jaspers en Ad Koorevaar, die bekend staat om zijn trage spel, treffen elkaar pas vrijdagavond laat.

Ook over de andere nieuwigheid in Barendrecht zijn bijna alle spelers tevreden. Die draait om de gele en witte ballen die zes rode stippen hebben gekregen. Het effect dat de ballen meekrijgen, is vanaf de tribunes inderdaad mooi te volgen. Maar hoe dit op de televisiekijkers overkomt, zal pas zondag blijken. Want voor hen is dit experiment uiteraard in eerste instantie bedoeld.

Bloednerveus is Daniel Sanchez, een van de eerste biljarters die met de nieuwtjes te maken krijgt, 's middags in de openingsronde. De kleine Spanjaard is geen speler die ruime bedenktijd nodig heeft. Toch betrapt hij er zichzelf op dat hij regelmatig op de digitale klok kijkt.

De nervositeit is enigszins begrijpelijk. Sanchez moet in Zuid-Holland kwalificaties spelen, omdat hij buiten de topacht is gevallen. Hij komt de schiftingen uitstekend door. Daarin is vreemd genoeg op de ouderwetse manier gespeeld, zonder een 'klokje van gehoorzaamheid' dus en ook zonder de 'mazelenballen'. Toch doorstaat de bilarter uit Barcelona de test glansrijk. Hij wint met 3-1 van Sang Lee.

De Deen Dion Nelin, een van de 'supersnelle' spelers in het circuit, heeft geen moment aan de klok gedacht in zijn duel tegen Nikos Polychronopoulos: 3-0. Toch is Nelin niet helemaal tevreden. Er zijn nogal wat mankementen aan de klok. In de problemen komt hij echter niet.

Torbjörn Blomdahl toont zich na zijn partij tegen Kostas Papakonstantinou (3-1) eveneens content. De draaiingen van de bal door het meegegeven effect noemt hij zelfs schitterend. Hij kent de gestipte bal al lang, traint er reeds tien jaar mee. Ook bij hem vertoont de apparatuur vrijdagavond kuren. Maar hij noemt het idee prima. Zeker als de spelers een diplay krijgen waarop ze de tijd beter kunnen volgen.

Ook Marco Zanetti, winnaar tegen Tonny Carlsen, vindt de instelling van de tijdklok een goede zaak, hoewel de Italiaan thuis hoort in de categorie 'trage' spelers. Hij vindt de bedenktijd per stoot zelfs te groot en zou die willen terugbrengen naar 25 seconden. Zanetti merkt wel op dat hij met de rode stippen op zijn speelbal heeft getobd. Hij zag dan een soort waas bij het aanleggen.

Toernooi-directeur Jan Verkijk en de voorzitter van de profgroep Billiards Worldcup Association, Cor van Erp, geven toe dat nog niet alles perfect loopt. Van ronde tot ronde bekijkt men of het experiment wordt voortgezet. Veel wordt gepraat met de spelers en de scheidsrechters die met een timer in de hand de scoreborden bedienen wat betreft de bedenktijd. 'Zodra we merken dat het niet meer gaat stoppen we ermee', aldus Verkijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden