Minder hiv-infecties en -doden

Het aantal nieuwe hiv-infecties is de afgelopen acht jaar met 17 procent gedaald.

ANP

Dat meldden de VN-organisatie die strijdt tegen aids (Unaids) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag in een rapport. Er zijn op dit moment naar schatting 33,4 miljoen mensen in de wereld besmet met het hiv-virus.

Minder mensen sterven aan aids. Dat komt doordat meer mensen beschikking hebben gekregen over medicijnen. Het aantal doden als gevolg van het virus, is de afgelopen vijf jaar met 10 procent gedaald.

Sinds het virus drie decennia geleden werd ontdekt, zijn rond 25 miljoen mensen aan de ziekte gestorven. Vorig jaar waren dat er twee miljoen. Bijna zestig miljoen mensen zijn de afgelopen dertig jaar besmet met het hiv-virus.

De behandeling heeft er ook toe geleid dat veel minder kinderen besmet worden. Steeds meer hiv-positieve moeders krijgen toegang tot medicijnen waardoor voorkomen wordt dat hun kinderen besmet raken. Hierdoor zijn sinds 2001 circa 200.000 kinderen gevrijwaard gebleven van het hiv-virus. Onderzoek wijst er op dat aids in toenemende mate bijdraagt aan moedersterfte. In Zuid-Afrika en Botswana is de helft van de moedersterfte het gevolg van hiv.

Volgens Michel Sidibé van Unaids is het goede nieuws ook dat preventieprogramma's bijdragen aan de daling. Maar een probleem is wel dat in veel landen juist minder geld wordt besteed aan preventieprogramma's. Het is verder van groot belang dat hiv-preventie- en behandelingsprogramma's worden geïntegreerd in de gezondheidszorg en sociale zorg.

In Afrika beneden de Sahara is het aantal geïnfecteerden met 15 procent gedaald. Dat betekent dat vorig jaar circa 400.000 mensen minder met hiv werden besmet dan in 2001. In Oost-Afrika is de daling zelfs 25 procent. Ook in Azië is in deze periode een dalende trend te zien. In Oost-Azië ging het aantal nieuwe hiv-infecties met bijna een kwart naar beneden, terwijl het percentage in het zuiden en zuidoosten van Azië op 10 procent ligt. In Oost-Europa, dat jaren van flinke stijgingen kende, is die lijn aanzienlijk afgevlakt, aldus het rapport.

Flinke investeringen in de aanpak van hiv hebben volgens topvrouw Margaret Chan van de WHO zijn vruchten afgeworpen. Maar nu moet worden doorgepakt, zegt ze. ‘Het is nu tijd om onze inspanningen te verdubbelen en veel meer levens te redden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden