'Militairen in Birma begaan wreedheden tegen vrouwen'

Rapport: vrouwen van de Karen worden gemarteld, verkracht en vermoord...

amsterdam Birmese militairen hebben vrouwen van de Karen, een etnische minderheid in Birma, verkracht, vermoord en zelfs gekruisigd. Dat meldt een organisatie van de Karen in een donderdag verschenen rapport.

De slachtoffers zijn vrouwen die de rol van dorpsoudsten hadden overgenomen in de hoop niet zo slecht behandeld te worden als mannelijke traditionele leiders. Die hoop bleek ijdel. Door de leidersrol op zich te nemen, worden vrouwen vaker doelwit, stelt de Karen Vrouwenorganisatie.

Het leger, dat erop is gebrand de rebellie van Karenstrijders te onderdrukken, schrikt volgens het rapport niet terug voor onthoofding, marteling, gedwongen prostitutie en slavenarbeid. Van de 95 vrouwen die tussen 2005 en 2009 werden geïnterviewd, bleek eenderde door soldaten te zijn gemarteld in de tijd dat ze optraden als dorpsoudsten.

De wreedheden deden zich vooral voor als militairen dorpelingen probeerden uit te horen over hun banden met Karenrebellen. ‘Bewoners werden gekruisigd en uiteindelijk werd hen de keel doorgesneden’, zei een dorpsoudste, die zelf ook was mishandeld. Zij vertelde dat mensen tot aan hun nek werden ingegraven, waarna soldaten op de hoofden trapten.

De Verenigde Naties en tal van andere organisaties hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk gerapporteerd dat de junta van Birma (officieel Myanmar) wreedheden begaat tegen de etnische minderheden in het land. Maar het militaire bewind ontkent dergelijke beschuldigingen steevast.

Guerrillastrijders van de Karen Nationale Unie (KNU) vechten al zestig jaar voor onafhankelijkheid in de oostelijke heuvels van Birma. Bijna een half miljoen Karen zijn ontheemd als gevolg van legeroperaties tegen de rebellen. Zo’n 140 duizend Karen verblijven in vluchtelingenkampen langs de grens tussen Birma en Thailand.

Nadat het leger in juni vorig jaar een nieuw offensief had gelanceerd, zijn duizenden Karen – overwegend vrouwen en kinderen – naar Thailand gevlucht. Eerder deze maand schortten de Thaise autoriteiten de gedwongen repatriëring van de vluchtelingen op, na pleidooien van Amerikaanse Congresleden en mensenrechtengroepen. Zij menen dat de Karen hun leven niet zeker zijn als ze worden teruggestuurd naar hun woonplaatsen, die zijn omringd door mijnenvelden.

Birma is van plan dit jaar voor het eerst in twintig jaar verkiezingen te houden en het regime wil dat ook de etnische minderheden deelnemen aan het verkiezingsproces. Volgens critici is de junta er slechts op uit zijn bewind te legitimeren en te verlengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden