Militaire politie verricht massaal arrestaties in Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh Hun Sen laat medestanders Ranariddh oppakken

Nu hij zijn naar Frankrijk uitgeweken rivaal prins Norodom Ranariddh niet langer erkent als eerste co-premier, heeft tweede co-premier Hun Sen het rijk alleen in Cambodja....

AP, Reuter, AFP

PHNOM PENH/PARIJS

Prins Ranariddh vertelde dinsdag in Parijs dat zijn partijgenoot door de soldaten van Hun Sen werd gearresteerd toen hij probeerde een veilig heenkomen te zoeken in de ambassade van Singapore. De regering ontkent echter verantwoordelijk te zijn voor zijn dood. 'Hor Sok was een meester in sabotage en had een hoop plannen voor terrorisme. Hij is neergeschoten door mensen die boos op hem waren', verklaarde generaal Khieu Sopheak, een adviseur van Hun Sens minister van Binnenlandse Zaken.

Dinsdagochtend vroeg klopte Hun Sens militaire politie op alle kamerdeuren van het Cambodianahotel, op zoek naar parlementsleden van de oppositie. 'Ze kunnen nergens heen, er is niemand die hun bescherming biedt of het voor hen opneemt', zei een Amerikaan die getuige was van een onbekend aantal arrestaties in dit grootste hotel van Phnom Penh. 'Ze zijn bang dat ze het er niet levend van af zullen brengen.'

Amnesty International beschuldigt Hun Sen ervan politici, activisten en journalisten te intimideren met arrestaties en gebruik van geweld. Amnesty vraagt naar het lot van 13 arrestanten uit de provincie Battambang en 22 uit Prey Veng en dringt aan op garanties voor hun veiligheid. Volgens Amnesty verkeren vijftig tegenstanders van Hun Sen die zijn ondergedoken in gevaar.

Op een persconferentie in Parijs waarschuwde prins Ranariddh dinsdag voor een nieuwe burgeroorlog als Hun Sen niet bereid is te praten over zijn terugkeer als eerste co-premier. 'Ik ben bereid Hun Sen dit probleem te laten oplossen binnen de huidige wettige kaders, maar als dat niet kan zal er, helaas een burgeroorlog uitbreken in mijn arme land. Dat heeft Cambodja niet verdiend', aldus Ranariddh.

Hun Sen heeft Ranariddhs troepen verjaagd uit Phnom Penh, maar volgens de prins zijn zijn manschappen bezig het verzet te organiseren vanuit de provinciestad Siem Reap en de omgeving van het tempelcomplex Angkor Wat. 'Ik ben niet op zoek naar een verbond met de Rode Khmers', zei de prins. Maar even later zei hij ook: 'Als de Rode Khmers in actie willen komen tegen Hun Sen, kan ik hen niet tegenhouden.'

Ranariddh vroeg het buitenland de nieuwe regering van Hun Sen niet te erkennen. Volgens hem valt Phnom Penh ook niet langer in de termen voor buitenlandse hulp. Vandaag vliegt de Cambodjaanse prins naar de Verenigde Staten voor overleg met de Amerikaanse regering en de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Zijn minister van Buitenlandse Zaken, Ung Uot, zal enkele lidstaten van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (Asean) bezoeken. Cambodja staat op het punt lid te worden van dit bondgenootschap. De Asean heeft beide partijen gisteren opgeroepen tot een staakt-het-vuren.

Hun Sen verscheen dinsdag op de televisie om zijn excuses aan te bieden voor de plunderingen die zijn soldaten maandag overal in de hoofdstad hadden aangericht. Maar, zo voegde hij eraan toe, 'de goede daden die de strijdkrachten hebben verricht verdienen een plaats in onze geschiedenisboeken'.

De regeringsleider vroeg het buitenland zich niet te bemoeien met de gebeurtenissen in Cambodja. 'Ik doe een beroep op het begrip van de internationale gemeenschap voor onze situatie. Laat het Cambodjaanse volk zijn zaken regelen zonder ingrijpen van buitenaf', aldus Hun Sen.

In Phnom Penh werd dinsdag niet meer gevochten, maar in het noordwesten van Cambodja woedde een hevige strijd tussen de troepen van Hun Sen en de soldaten van prins Ranariddh. Volgens de gouverneur van Banteay Meanchey - een medestander van Hun Sen - is deze provincie geheel in handen van Ranariddhs sterkste legerdivisie. Het hoofd van de politie is de provincie ontvlucht.

De luchtmacht van Thailand heeft dinsdag Hercules-transportvliegtuigen ingezet om een duizendtal Thais en andere buitenlanders (onder wie twee Nederlanders) op te halen uit Phnom Penh. Amerikaanse oorlogsschepen stomen op richting Cambodja, om zo nodig Amerikaanse burgers te evacueren. De meeste Nederlandse hulpverleners, waaronder die van Artsen zonder Grenzen, willen in Cambodja blijven.

Enkele bedrijven uit Singapore, die tot de grootste buitenlandse investeerders behoren, hebben hun activiteiten in Cambodja voorlopig stilgelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden