LezersdilemmaWat zou u doen?

Mijn ouders inlichten over de obsessie van mijn halfzusje met haar uiterlijk?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: ik maak me zorgen over de obsessie van mijn halfzusje met haar uiterlijk.

Machteld van Gelder
null Beeld

Ik maak me zorgen om mijn halfzusje van 22. Sinds een half jaar is ze gestopt met haar studie psychologie en heeft ze zich gestort op fitness, een make-upcursus en Instagram. Ze wil ‘fitnessinfluencer’ worden. Omdat we in verschillende landen zijn opgegroeid en wonen, is het contact sporadisch en volgen we elkaars leven via sociale media. Een paar dagen geleden zag ik dat ze een tattoo op haar kont heeft laten zetten en haar lippen heeft opgespoten. Dit gaat vrij ver, vind ik. Ik denk dat haar ouders (mijn vader en stiefmoeder) hiervan niet op de hoogte zijn. Wat kan ik doen? Moet ik ze inlichten? Ik hoop dat mijn zusje op tijd op de rem trapt en iets aan haar onzekerheden doet.

Vrouw (28), naam bij de redactie bekend

Wat als het omgekeerd was?

Je noemt het ‘onzekerheden’ en dat is nogal een oordeel. Ik krijg niet de indruk dat je met je zus hierover communiceert. Hoe zou jij het vinden als jouw halfzus naar jouw ouders gaat met een vergelijkbaar bericht? Ik zou daar eens met haarzelf over praten in plaats van stiekem met haar ouders. Ik heb zelf twee kinderen (van 25 en 27). Als zij onderling dingen kunnen afhandelen dan laat ik ze dat zeker doen. Ik hoop in elk geval dat haar ouders dat ook doen.

Victor Bax (58), Leiderdorp

Niet doen

Je zusje is een volwassen vrouw van 22. Misschien onzeker, misschien helemaal niet. Ik denk dat je beter met haar zelf kunt praten. Vertel haar wat je hebt gezien. Je kunt haar vragen waarom dat is en je kunt jouw mening geven. Verder is ze niemand een verklaring schuldig, niet haar ouders en zeker jou niet. Laat haar haar eigen keuzes maken, of jij dat nou leuk vind of niet. Het is haar keuze. Niet de jouwe.

Linda Pakes (44), Peize

Dit zegt ook iets over jou

Behalve dat op sociale media alles mooier lijkt dan het is, kan ik me niet aan de gedachte onttrekken dat je je stoort aan je zus, wat misschien meer zegt over jou dan over haar. Wellicht komen er wat van je eigen onzekerheden naar boven? Laat haar lekker die jonge ­Instavrouw zijn die ze wil zijn.

Cindy Brounen (43), Dordrecht

Praat eerst met haar

Heeft u al met uw zusje zelf gesproken? Een gesprek waarin u haar vraagt naar haar beweegredenen, ambities en dromen. U kunt dan ook uw gedachten en zorgen uiten, dat kan al veel duidelijk maken en wellicht iets in beweging zetten.

Marloes Veerkamp (31), Utrecht

Obsessie of onzekerheid?

Maak je geen zorgen. Een 22-jarige met een tattoo en opgespoten lippen die een make-upcursus volgt en fitness-influencer wil worden, dat is niet ongewoon. Ze hoort blijkbaar bij een bepaald type jonge vrouwen die op internet een heel eigen wereld hebben. Haar ouders inlichten lijkt me ook niet nodig, ze is ruim meerderjarig. Ik adviseer je om via de sociale media contact met haar te maken, zodat je zelf kunt constateren of hier sprake is van een obsessie en grote onzekerheden. Mocht dat zo zijn: help haar professionele hulp te zoeken.

Catrien Mesman (66), Den Haag

Beter een gesprek met jou dan met ouders

Je zorgen klinken terecht. Maar ga eerst met je zusje in gesprek over de zorgen die je hebt. Misschien neemt ze van een zus en generatiegenoot meer aan dan van haar ouders. Heb je na dat gesprek de behoefte je zorgen alsnog met je ouders te bespreken, dan kan dat altijd nog.

Carolien Kamphuis (34), Enschede

Over twee weken

Ik wil de cadeaus van oude geliefden niet zomaar wegdoen

Nu mijn toekomst per dag korter wordt ben ik bezig mijn eigendommen een bestemming te geven. Zo ook een aantal artistieke uitingen geschonken door geliefden van weleer. Geliefden waarvan in goede harmonie afscheid is genomen. Keramiek, schilderijtjes en een gebreid vest, allemaal met veel liefde gemaakt en naar mijn gevoel te mooi om als afval weg te doen. Ik overweeg ze naar de geefsters terug te sturen in het besef dat dit best wel emoties, positieve of negatieve bij de ontvanger kan oproepen. Ik vraag mij af of ik hier goed aan doe. Man (77), naam bij de redactie bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden