LezersdilemmaWat zou u doen?

Mijn man en zoon schelden elkaar uit, hoe ga ik daarmee om?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: ik word verdrietig van het onderlinge gescheld van mijn man en zoon.

Onze oudste zoon (15) heeft PDD-NOS. Ook mijn man heeft een milde vorm van autisme. Dit leidt nogal eens tot botsingen tussen hen. Dan kan het er heftig aan toegaan. Als mijn zoon boos is, gaat hij schreeuwen en soms scheldt hij mijn man uit. Mijn man vindt dat hij dan terug kan schelden en heeft laatst het woord klootzak naar mijn zoon gebruikt. Ik vind dat dit niet kan en word daar heel verdrietig van. Ik heb mijn man hierop aangesproken, maar hij vindt dat ik bij onze zoon moet aankloppen, omdat hij begint met schelden. Hoe doorbreek ik deze negatieve sfeer? 

Vrouw (51), naam bij de redactie bekend

Vader moet voorbeeld zijn

Natuurlijk doet uitgescholden worden pijn, maar toch heeft uw man in zijn rol als opvoeder meer verantwoordelijkheid dan uw zoon om niet (terug) te schelden. Hopelijk lukt het hem ondanks zijn pijn om de grenzen die hij belangrijk vindt zelf te respecteren en voorbeeldgedrag te tonen. Ook voor uw andere kind(eren). Wie weet werkt dat uiteindelijk positief uit op uw oudste zoon, die worstelt met zijn puberteit en PDD-NOS en wellicht enige clementie kan gebruiken. Sowieso bespaart hij u hiermee veel verdriet. Wellicht heeft u dan zin om een balletje met hem te slaan op de tennisbaan. Dan kunt u daar beiden de rest van uw frustratie kwijt. 

Sofie Hees (29), Amsterdam

Zoek externe hulp

In uw geval zou ik zo spoedig mogelijk hulp zoeken bij een instantie die bekend is met autisme. Ook de reactie van uw man is een reactie vanuit zijn autisme. Daarop kunnen alleen maar voor hem vergelijkbare antwoorden komen en ziet hij zijn gelijk als uw zoon begonnen is met schelden. 

Ad Bolier (70), Ommen

Gedrag beter leren begrijpen

Uw zoon is een minderjarig kind met een lastige stoornis. Hij heeft bij het omgaan met zijn stoornis begrip en ondersteuning nodig van zijn ouders. Een scheldende vader maakt zijn situatie moeilijker. Wanneer uw man meer weet over PDD-NOS, zal hij kunnen begrijpen waarom uw zoon scheldt. Dan kan hij uw zoon en zijn gedrag beter begrijpen en kunt u samen met oplossingen komen. Lukt dit niet goed, vanwege het milde autisme van uw man, zoek dan hulp in de vorm van ouderbegeleiding. 

Bernadette Helmers (52), Amstelveen

Laat uw verdriet zien

Uw man en zoon hebben naar alle waarschijnlijkheid moeite om op hun eigen gedrag te reflecteren. Spreek naar hen uit dat u daar verdrietig van wordt. Ook zou het goed zijn om aan beiden te vragen wat voor gevoel het hun geeft als ze worden uitgescholden. Als ze de impact die dat op de ander heeft meer gaan beseffen, zorgt dat wellicht al voor gedragsverandering. Het is hoe dan ook van belang om de aanleidingen van die botsingen tussen uw zoon en man te gaan onderzoeken, zodat ze beter met elkaar leren communiceren. 

Jesse Ketelaars (24), Zutphen

Verantwoordelijkheid van de vader

Heel goed dat u uw man hierop aanspreekt. Hij is een volwassene en vader en moet geen vechtrelatie aangaan met zijn zoon. Je zoon wijzen op iets wat hij fout doet is prima, maar help hem ook goed te zijn en zorg dat je in gesprek blijft. Een puber van 15 is qua ontwikkeling nog erg in onbalans. Vechten is vaak makkelijker dan vrede maken (je hoeft jezelf niet te veranderen). Ik hoop dat uw man de sterkste wil zijn en een opbouwende vrede wil zoeken om uw zoon te laten groeien. 

Rik Mulder (69), Groningen

Over twee weken: 

Ik wil graag trouwen maar mijn vriend geeft niet om het huwelijk

Mijn vriend en ik hebben samen kinderen, maar op papier hebben we niets geregeld – naast fiscaal partners zijn we niets van elkaar. Ik zou dit graag goed willen regelen en daarnaast ook een ode aan de liefde willen vieren in de vorm van een huwelijk. Mijn vriend heeft het er enkel over dat hij niet om vorm geeft en geen geld wil uitgeven aan zaken zoals een huwelijk. Hoe overtuig ik hem dat een huwelijk (en feest) echt leuker is dan enkel een geregistreerd partnerschap? 

Vrouw (27), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen?
Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 6 juli 2020 naar: wzud@volkskrant.nl.

Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden