dit ben ikfien de koe (8)

‘Mijn kat is leuker dan mijn broertje’

Elke week een portret van een kind in haar of zijn slaapkamer. Vandaag: Fien de Koe (8).

Fien de Koe: ‘Ik ben heel blij dat mijn moeder verliefd is geworden op mijn vader, want anders was ik helemaal niet op deze aarde geweest.’ Beeld Adriaan van der Ploeg
Fien de Koe: ‘Ik ben heel blij dat mijn moeder verliefd is geworden op mijn vader, want anders was ik helemaal niet op deze aarde geweest.’Beeld Adriaan van der Ploeg

Met wie woon je?

Ik woon met mijn moeder Floortje (40), mijn vader Foeke (49) en mijn kleine broertje Mink (6) in Edam. Mijn kat heet Beer en die is in kattenjaren 77 jaar oud en in mensenjaren is dat ongeveer 11. Of was het nou andersom? Mijn kat is leuker dan mijn broertje, want Beer geeft me altijd kopjes en mijn broertje slaat me juist elke dag weer om iets anders. Mink kan soms wel lief zijn, bijvoorbeeld als we cowboy spelen. Hij wil dan op mijn rug en dan moet ik het paard zijn.

Waar zit je op school?

Ik zit op De Nieuwe School en daar heb ik over het klimaat geleerd. Mensen gooien veel plastic op straat en dat belandt dan in de zee. Dat moet je niet doen, want het gaat niet zo goed met het klimaat. Ik eet zelf bijvoorbeeld geen ijsjes met een plastic bakje. Als het te hard waait, dan waait het plastic bakje weg. Daarom kies ik voor ijsjes met een hoorn, want die eet ik op en dan is er geen afval.

Wat voor muziek luister je?

Ik hou van moderne muziek, zoals het nummer Happier van zanger Marshmello. Ik word wel verdrietig door de videoclip, want het gaat over een meisje zonder vrienden dat een hondje krijgt voor haar verjaardag. Het hondje geeft echt veel om haar, maar is erg ziek en het meisje laat het hondje inslapen. Het meisje krijgt later een dochter en die geeft ze dan ook een hondje, maar die laten ze uiteindelijk ook inslapen. En zo gaat het de hele tijd maar door, en door, en door.

Wat je grootste droom?

Ik wil componist worden, maar ook architect.

Als je een huis mocht ontwerpen, hoe zou het er dan uitzien?

Er is een zwembad in de tuin, een barbecue, een bioscoop, een trampoline, een jacuzzi en een grote slaapkamer waarvan het bed kan veranderen in een basketbalveld. Als je op een knop drukt verdwijnt de bed in een muur en daar zit een korf aan vast. Je kan dan een dutje doen na het sporten. En er is natuurlijk een kattenhoek waar alleen maar katten zitten.

Wie is je beste vriendin?

Dat is Lexi. En natuurlijk Zena, Aya, Minke, Liz, Sophie, Linde, Nora, Julia, Luna. Oh, en Moss! Met twee s’en.

Wat vind je echt niet leuk?

Dat mensen mij beoordelen wanneer ik niets heb gedaan. Ik ben dan bijvoorbeeld aan het basketballen en dan pass ik per ongeluk een gekke bal of schiet ik op mijn eigen goal. Dan zeggen sommige kinderen: dat doe je expres! Ik kan daar echt kwaad over worden. Soms scoor je in je eigen goal, dat gebeurt gewoon af en toe.

Waar word jij blij van?

Ik ben heel blij dat mijn moeder verliefd is geworden op mijn vader, want anders was ik helemaal niet op deze aarde geweest.

Hoe ziet je leven er over tien jaar uit?

Ik kan de toekomst helaas niet voorspellen.

null Beeld

Overleeft een liefde ziekte, een miskraam of vreemdgaan? In Van Twee Kanten interviewt Corine Koole twee partners apart van elkaar over een heftige gebeurtenis in hun relatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden