'Mijn hebzucht werd bestraft'

Rentes tot 52 procent per jaar keerde beleggingsexpert Elmar Koch uit. Het liep dan ook storm op zijn kantoor. Totdat Koch stopte met uitkeren en verdween....

Van onze verslaggever André Lammerse

'Een uitermate sympathieke vent', zegt J. van der Leegte in het Zuid-Limburgse Urmond. Geen kwaad woord over zijn voormalige buurman Elmar Koch, de tweehonderd kilo zware Duitser die honderden Limburgse beleggers een financiële nachtmerrie bezorgde. Koch, vertelt Van der Leegte, kon hartstochtelijk vertellen over zijn verzameling oude kunst. De villa van de multimiljonair stond vol met de meest waardevolle antiekstukken.

'Koch was hartelijk en verschrikkelijk royaal. Hij steunde de kerk en de plaatselijke voetbalvereniging. Met de kerstmarkt kreeg iedereen hier in het dorp een kerstboom van hem voor de deur. Maar mijn geld heb ik Elmar nooit toevertrouwd. Iedereen kon weten dat die zaak stonk. 13 Procent rente per kwartaal - dat kan toch niet?'

Voor honderden zakenmensen en particulieren in Limburg kon het wél. VOF Koch en Partners heette het beleggingswonder in het Belgisch-Limburgse Maasmechelen. Wie een ton bij Koch inlegde, kon een jaar later het dubbele ophalen. Vanuit een speciale sluis aan de achterkant van het pand reed wekelijks een geldauto richting Zwitserland, vertellen betrokkenen. Tot het beleggingsimperium instortte en Koch op 29 januari vorig jaar spoorloos verdween.

De meest conservatieve schatting van Kochs uitstaande schuld bedraagt honderd miljoen gulden. Alleen al de Heerlense advocaat G. Spera, die 150 gedupeerden bijstaat, heeft een vordering van veertig miljoen gulden op de Duitser. 'Maar ik procedeer voor slechts een beperkt aantal slachtoffers. Ik vermoed dat Koch tussen de drie- en vierhonderd miljoen gulden heeft verduisterd. Het is een enorm omvangrijke zaak.'

Dat wordt bevestigd door het OM in Roermond, dat sinds vorig jaar september een strafrechtelijk onderzoek naar Koch uitvoert. De ex-autoverkoper uit Aken wordt verdacht van grootschalige fraude met de uitgifte van waardecertificaten. Zo'n dertig oud-medewerkers van Koch worden beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie.

In Duitsland, waar de belegger sinds vorig jaar ondergedoken zat, wordt Koch nu ook verdacht van oplichting en fraude. Justitie in Koblenz hield hem vorige week aan.

Koch week tien jaar geleden uit naar Limburg, na in Duitsland een celstraf van drie jaar te hebben uitgezeten wegens vergelijkbare praktijken. In Geleen begon hij een assurantiekantoor. Zoals eerder in Duitsland loofde hij torenhoge rentepercentages uit, oplopend tot 52 procent per jaar. Klanten kregen van hem een waardecertificaat. De beloofde rente keerde hij de eerste jaren ook daadwerkelijk uit. Daardoor ontstond in Limburg een ongekende mondreclame voor de Duitser. Later kocht hij een super-de-luxe kantoorvilla in Maasmechelen, waar het stormliep.

Koch zou zijn rendement halen uit een lucratieve speculaties met buitenlandse valuta en slimme belastingconstructies. De praktijk was minder geraffineerd. Met wat de één kwam binnenbrengen - soms oplopend tot miljoen guldens in contanten - loste hij diezelfde middag de schuld aan de ander af. 'Koch runde een soort pyramidefonds, dat vroeg of laat moest klappen', stelt een van de gedupeerden vast.

Deze gemeenteambtenaar, die anoniem wil blijven, is 40 duizend gulden kwijtgeraakt aan Koch - geld uit een erfenis. 'Achteraf denk je: wat heb ik gedaan? Ik begon met een klein bedrag, tienduizend gulden, kreeg twee keer 8 procent per kwartaal terug. Ik dacht: dat gaat lekker. Uiteindelijk is mijn hebzucht bestraft. Het zal heel lastig worden om mijn geld terug te krijgen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden