Michelin: 3 sterren voor enorm talent, één totale verrassing, Utrecht 0 sterren

Nederland is sinds vandaag negen sterrenrestaurants rijker. Negen nieuwe restaurants kregen één Michelinster, drie anderen gingen van één naar twee sterren en tot aan december kent Nederland liefst drie driesterrenrestaurants. Restaurantrecensent van de Volkskrant Mac van Dinther: 'De afgelopen drie jaar gonste het al dat De Leest zijn derde ster zou krijgen.'

Beeld Facebook De Leest

Restaurant De Leest in Vaassen van chef-kok Jacob Jan Boerma kreeg vandaag een derde Michelinster. Boerma is als souschef bij restaurant De Nederlanden in Vreeland onder de hoede van Jan de Wit begonnen. Culinair recensent Mac van Dinther van de Volkskrant vertelt hoe Boerma destijds voor hem en zijn baas had gekookt. 'Toen hij (Boerma) ons het eten serveerde, keken we elkaar aan en zeiden we: 'Oh, oh, we hebben hier te maken met een enorm talent.'

'Dorp van niks'
Boerma opende in 2002 restaurant De Leest in Vaasen. 'Het is natuurlijk een dorp van niks. De eerste keer dat ik daar ging eten zag het er allemaal heel simpel uit, wel met een goede keuken, maar de inrichting was heel eenvoudig. Boerma heeft zich in vrij korte tijd omhoog gewerkt. In 2003 ontving hij zijn eerste Michelinster en in 2007 de tweede. De afgelopen drie jaar gonste het al dat hij zijn derde ster zou krijgen.'

Vorige week zwol de geruchtenstroom over de derde ster aan. En toen Boerma vanochtend in Maastricht arriveerde, wist Van Dinther zeker dat het restaurant een derde ster zou krijgen. 'Ik wist toevallig dat hij afgelopen weekeinde in Barcelona zat. Dus hij had speciaal voor vandaag een vlucht geboekt.'

Beeld anp
Beeld Facebook De Leest

'Nooit van gehoord'
Een opvallende nieuwkomer in de lijst met sterrenrestaurants is volgens Van Dinther restaurant In de Molen in Onderdendam. 'Toen die naam vandaag werd genoemd, keek iedereen elkaar in de zaal verbaasd aan. We hadden nog nooit gehoord van die naam.'

Restaurant Beluga in Maastricht behoudt zijn tweede ster, ook al kondigde chef-kok Hans van Wolde vorig jaar een eenvoudiger concept voor zijn zaak aan. 'Hij is laagdrempeliger gaan koken en heeft eigenlijk een stapje naar beneden gedaan. Blijkbaar is het niveau nog steeds goed genoeg', aldus Van Dinther.

'Gelijk zijn eerste ster'
Topkok Lucas Rive verliet na meer dan 25 jaar in de keuken van tweesterrenrestaurant De Bokkedoorns en opende deze zomer zijn eigen restaurant genaamd Lucas Rive in Hoorn. 'Hij is nog maar een paar maanden open en heeft nu al zijn eerste ster', zegt Van Dinther. Een ander restaurant dat in korte tijd sterren heeft verdiend is Bord'eau, gevestigd in Hotel de l'Europe in Amsterdam. Vorig jaar kreeg het restaurant de eerste Michelinster, vandaag de tweede. Het andere Amsterdamse restaurant dat er vandaag een ster bij kreeg, is visrestaurant Bridges, waar de 29-jarige Joris Bijdendijk chef-kok is.

Hotel-restaurant Karel V in Utrecht is een van de restaurants die zijn ster is verloren. Er is daarmee geen een sterrenrestaurant meer in Utrecht. Rotterdam deed het een stuk beter en kreeg vandaag in een klap twee nieuwe tweesterrenrestaurants: Fred en FG van chef-kok Francois Geurds.

Chef-kok Hans van Wolde van restaurant Beluga. Beeld anp

Een overzicht van alle sterrenrestaurants:

DRIE STERREN
Vaassen (Gelderland), De Leest
Zwolle (Overijssel), De Librije

TWEE STERREN
Amsterdam (Noord-Holland), Bord'Eau
Amsterdam (Noord-Holland), Ciel Bleu
Amsterdam (Noord-Holland), &samhoud places
Amstelveen (Noord-Holland), Aan de Poel
Breskens (Zeeland), De Kromme Watergang
Giethoorn (Overijssel), De Lindenhof
Bloemendaal (Noord-Holland), Chapeau!
Overveen (Noord-Holland), De Bokkedoorns
Heeze (Noord-Brabant), Boreas
Waalre (Noord-Brabant), De Treeswijkhoeve
Kruiningen (Zeeland), Inter Scaldes
Maasbracht (Limburg), Da Vinci
Maastricht (Limburg), Beluga
Rotterdam (Zuid-Holland), FG - Francois Geurds
Rotterdam (Zuid-Holland), Parkheuvel
Rotterdam (Zuid-Holland), Fred
Schipluiden (Zuid-Holland), De Zwethheul
Ubachsberg (Limburg), De Leuf
Zwolle (Overijssel), Librije's Zusje

ÉÉN STER
Zuidlaren (Drenthe), De Vlindertuin
Zuidwolde (Drenthe), De Groene Lantaarn
Drachten (Friesland), Koriander
Leeuwarden (Friesland), E¿leve¿
Apeldoorn - Hoog Soeren (Gelderland), De Echoput
Arnhem - Duiven (Gelderland), 't Raedthuys
Malden (Gelderland), Le Marron
Bennekom (Gelderland), Het Koetshuis
Harderwijk (Gelderland), Basiliek
Harderwijk (Gelderland), 't Nonnetje
Heelsum (Gelderland), De Kromme Dissel
Wageningen (Gelderland), O Mundo
Zutphen (Gelderland), 't Schulten Hues
Groningen - Aduard (Groningen), Herberg Onder de Linden
Onderdendam (Groningen), in de Molen
Maastricht (Limburg), Cha¿teau Neercanne
Maastricht (Limburg), Toine Hermsen
Maastricht (Limburg), Tout a¿ Fait
Roermond (Limburg), One
Venlo (Limburg), Valuas
Weert (Limburg), Bretelli
Well (Limburg), Brienen aan de Maas
Tegelen (Limburg), Aubergine
Breda (Noord-Brabant), Wolfslaar
Eindhoven (Noord-Brabant), Avant-Garde Van Groeninge
Eindhoven (Noord-Brabant), De Karpendonkse Hoeve
Etten-Leur (Noord-Brabant), De Zwaan
Den Bosch (Noord-Brabant), Sense
Vught (Noord-Brabant), De Heer Kocken
Kaatsheuvel (Noord-Brabant), De Molen
Nuenen (Noord-Brabant), De Lindehof
Oss (Noord-Brabant), Cordial
Sint-Oedenrode (Noord-Brabant), Wollerich
Wouw (Noord-Brabant), Mijn Keuken
Amsterdam (Noord-Holland), Bridges
Amsterdam (Noord-Holland), Lastage
Amsterdam (Noord-Holland), Le Restaurant
Amsterdam (Noord-Holland), La Rive
Amsterdam (Noord-Holland), RON Gastrobar
Amsterdam (Noord-Holland), Vermeer
Amsterdam (Noord-Holland), Vinkeles
Amsterdam (Noord-Holland), Yamazato
Bussum (Noord-Holland), Soigne¿
Castricum (Noord-Holland), Apicius
Haarlem (Noord-Holland), ML
Heemstede (Noord-Holland), Cheval Blanc
Hilversum (Noord-Holland), Lakes
Hoorn (Noord-Holland), Lucas Rive
Monnickendam (Noord-Holland), Posthoorn
Santpoort (Noord-Holland), De Vrienden van Jacob
Schoorl (Noord-Holland), Merlet
Waddeneilanden - Texel - Den Hoorn (Noord-Holland), Bij Jef
Blokzijl (Overijssel), Kaatje bij de Sluis
Heemse (Overijssel), De Bokkepruik
Hengelo (Overijssel), 't Lansink
De Lutte (Overijssel), De Bloemenbeek
Ootmarsum (Overijssel), De Wanne
Amersfoort (Utrecht), Blok's
Amersfoort (Utrecht), De Saffraan
Driebergen-Rijsenburg (Utrecht), La Provence
Houten (Utrecht), Kasteel Heemstede
Loenen aan de Vecht (Utrecht), 't Amsterdammertje
Loenen aan de Vecht (Utrecht), Tante Koosje
Montfoort - Linschoten (Utrecht), De Burgemeester
Vreeland (Utrecht), De Nederlanden
Zeist - Bosch en Duin (Utrecht), De Hoefslag
Breskens (Zeeland), Spetters N
Cadzand - Cadzand-Bad (Zeeland), Pure C
Koewacht (Zeeland), 't Vlasbloemeken
Sluis (Zeeland), La Trinite¿
Wilhelminadorp (Zeeland), Katseveer
Gouda - Reeuwijk (Zuid-Holland), Kaagjesland
Den Haag (Zuid-Holland), Calla's
Den Haag (Zuid-Holland), HanTing Cuisine
Rijswijk (Zuid-Holland), Niven
Scheveningen (Zuid-Holland), Seinpost
Voorburg (Zuid-Holland), Savelberg
Noordeloos (Zuid-Holland), De Gieser Wildeman
Noordwijk (Zuid-Holland), Latour
Ridderkerk-Rijsoord (Zuid-Holland), Hermitage
Rotterdam (Zuid-Holland), Amarone
Rotterdam (Zuid-Holland), Wereldmuseum
Capelle aan den IJssel (Zuid-Holland), Perceel
Warmond (Zuid-Holland), De Moerbei

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden