Michel Nihoul belooft pijnlijk Dutroux-boek

Verongelijkt én strijdvaardig heeft Michel Nihoul vrijdag de gevangenis van Sint-Gilles (Brussel) verlaten. De 65-jarige Belg laat het er niet bij zitten dat hij in 2004 is veroordeeld tijdens het proces-Dutroux....

'Ik ben van plan een proces aan te spannen tegen alle mensen die me hebben aangevallen in de loop van het onderzoek', verklaarde hij tegen persbureau Belga. Ook gaat hij een boek schrijven over de affaire-Dutroux.

'En dat zal pijn doen. Ik zal over de hele zaak spreken, met alle manipulaties. Ik zal over al diegenen praten die hun carrière op deze affaire hebben gebouwd: politici, journalisten, ouders (van de verdwenen en vermoorde meisjes - red.). Alles zal voor eens en altijd worden blootgelegd.'

Nihoul werd in 2004 veroordeeld tot vijf jaar cel, maar werd nu voorwaardelijk vervroegd vrijgelaten. Hij zat zijn straf uit in Brugge en in Sint-Gillis, waar de gevangenis uit 1884 oogt als een middeleeuws kasteel in Britse Tudorstijl. Hij werd zeven keer eerder veroordeeld voor oplichting.

De Franstalige Brusselaar gaat weer in Zeebrugge wonen met zijn vriendin. Hij was jaren de splijtzwam in de affaire-Dutroux. Volgens de ene lezing was hij slechts een oplichter en drugshandelaar die de domme pech had zich met Dutroux in te laten. Anderen zagen in hem de spil van een pedofilienetwerk. Via hem zouden meisjes op bestelling zijn ontvoerd, mogelijk op verzoek van hooggeplaatsten.

Ook de twaalf juryleden waren verdeeld; zeven van hen vonden zijn betrokkenheid bewezen bij de ontvoering van Laetitia Delhez. Daarop spraken de drie rechters hem op dit punt vrij. Dutroux was wél lid van de bende-Nihoul die aan mensen- en drugshandel deed, maar Nihoul hoorde niet bij de bende-Dutroux die kinderen ontvoerde.

De drie andere veroordeelden zitten nog vast: Marc Dutroux (levenslang plus tbs), diens ex-vrouw Michelle Martin (30 jaar cel ) en Dutrouxs handlanger Michel Lelièvre (25 jaar). Martin en Lelièvre, die voor 2004 al bijna acht jaar in voorarrest zaten, hebben vergeefs vervroegde vrijlating aangevraagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden