Mexicaanse stad kampt met tekorten aan drinkwater en voedsel; Cholera in Acapulco na orkaan

Vijf dagen na het langsrazen van de orkaan Pauline is bij drie vrouwen in een krottenwijk van de Mexicaanse badplaats Acapulco cholera geconstateerd....

REUTERS

Reuters

ACAPULCO

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de bevolking opgeroepen alleen gekookt water te drinken. Door de ravage die Pauline aanrichtte dreigen cholera, typhus, knokkelkoorts, malaria en hepatitis uit te breken. De orkaan heeft volgens het Rode Kruis aan zeker vierhonderd Mexicanen het leven gekost. Naar schatting vijftigduizend inwoners zijn dakloos geworden.

Bij het herstel van Acapulco krijgt de toeristische sector voorrang. De boulevard aan het strand is bijna geheel hersteld. Vierhonderd militairen zijn bezig het strand te reinigen. In de baai van Acapulco scheren de jetski's alweer over het water, terwijl de krottenwijken met tekorten aan voedsel, water en medicijnen kampen.

Een internationaal congres over mijnbouw kon dinsdag volgens plan doorgaan. De achtduizend deelnemers merken in de luxe hotels weinig van de ongemakken na de orkaan. Wel hebben ze het verzoek gekregen zuinig te zijn met water, zodat andere delen van de stad gebruik kunnen maken van wat er overblijft.

'Het is altijd hetzelfde', klaagde Javier Arredondo, een tv-reparateur die zijn huis door de orkaan is kwijtgeraakt. 'De rijken worden het eerst verzorgd, en de armen zijn weer het laatst aan de beurt.'

Woedende inwoners van de arme wijken beschuldigen functionarissen van de regeringspartij PRI ervan de hulpgoederen alleen aan partijgenoten te geven. Ook zouden PRI-vertegenwoordigers voedsel en medicijnen achterover hebben gedrukt om hun eigen portemonnee te spekken.

De Mexicaanse regering wordt verweten de omvang van de catastrofe te bagatelliseren. Zij stelt het dodental op 173. 'Als de regering het dodental beperkt, beperkt ze haar verantwoordelijkheid', aldus commentator Carlos Monsivais.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden