Column Arnon Grunberg

Met vrienden als Aartsen heeft Nederland geen vijanden meer nodig

In de heuvels van Emilia-Romagna, niet ver van het stadje Bedonia, woont sinds kort de vader van mijn vriendin in een dorpje dat bestaat uit twee inwoners: hijzelf en een bejaarde Italiaan.

Een minuut of twintig rijden daarvandaan, in een ander minuscuul dorpje, woont ook een Nederlander, Evert, met honden, katten, een paard en een ezel. Op slag werd ik hartstochtelijk verliefd op de ezel. Evert vertelde dat hij van plan is met paard en ezel 700 kilometer door Italië te lopen en vroeg of ik interesse had met hem mee te gaan. ‘Uiteraard’, antwoordde ik.

Mijn gedachten waren nog bij de ezel toen ik een mail kreeg van de Noorse krant Morgenbladet of ik wat over Zwarte Piet kon zeggen, omdat ik een paar jaar geleden over die kwestie iets voor The New York Times had geschreven. Het meeste wat ik daarover te zeggen heb, heb ik toen gezegd, hooguit kan eraan worden toegevoegd dat de verdediging van Zwarte Piet een aanval is op het Bildungsbürgertum, dat nooit heel sterk was in Nederland en dat ook elders onder vuur ligt.

Geen Spinoza, geen Erasmus, geen Multatuli, geen Andreas Burnier, geen Frans Kellendonk, maar Zwarte Piet en, met dank aan Thierry Aartsen, Kamerlid voor de VVD, ringsteken, een bloemencorso en een carnavalsoptocht. Met vrienden als Aartsen heeft Nederland geen vijanden meer nodig.

Daarnaast is Sinterklaas geen kinderfeest maar een economisch glijmiddel. Nu ben ik kapitalist maar ik meen dat de burger heel goed in staat is in de maanden november en december extra te consumeren zónder zogenaamde ‘kinderfeesten’.

Nietzsche schreef al dat de andere dieren de mens beschouwen als ‘het waanzinnige dier’, dat ‘op hoogst gevaarlijke wijze zijn gezonde dierenverstand verloren heeft’.

Als de mensen zouden weten wie ze waren, zou veel gewonnen zijn, maar dat gaat hun niet lukken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.