Met stokken door het bos

NORDIC WALKING IS DE SNELST GROEIENDE BUITENSPORT VAN NEDERLAND. 'ALS JE DE TECHNIEK ONDER DE KNIE HEBT, LOOP JE GEMIDDELD ZEVEN KILOMETER PER UUR....

Met grote passen gaat het door het Kralingse bos in Rotterdam.Het is een kwestie van krachtig afzetten, de armen zwaaien metbehulp van de stokken ritmisch mee: stap met rechterbeen en zwaaimet linkerarm, linkerbeen met rechterarm.

Marion de Gruijl (45) uit Dordrecht houdt de groep moeiteloosbij. Het is niet aan haar af te zien dat zij last heeft van eenwhiplash, een chronische blessure. 'Ik mag mijn linkerarm niethoger dan mijn elleboog optillen. Dat sluit sporten uit, zou jedenken. Maar niet Nordic Walking.'

Nordic Walking is van rariteit gepromoveerd tot serieuzesport. Wat ooit uit noodzaak is geboren (Finse langlaufersmoesten ook trainen als er geen sneeuw lag), is nu de snelstgroeiende buitensport van Nederland.

De Nederlandse Hartstichting, het Nederlandse Astmafonds, deDiabetes Vereniging en het Nationaal Reumafonds zijn maar eengreep uit de lange lijst van organisaties die Nordic Walkingwillen promoten.

Een woordvoerder van de Hartstichting: 'Het mooie is dat ookmensen met beperkingen zoals hartproblemen of overgewicht hetkunnen doen. '

Volgens de Stichting Nordic Walking Nederland (SNWN) zijn inde afgelopen twee jaar 75 duizend mensen door 370 instructeursingewijd in de looptechnieken, en de introductieworkshops zittennog steeds vol.

Het is een laagdrempelige sport, zegt ook Rotterdammer FrisoPaulussen, fysiotherapeut en instructeur Nordic Walking. 'Iemanddie nooit sport, kan niet zomaar een uur gaan hardlopen, maar weleen uur stevig wandelen. Als je de techniek onder de knie hebt,loop je gemiddeld zeven kilometer per uur. Het is dus heel goedvoor je conditie. En anders dan bij gewoon wandelen of zelfs bijhardlopen, wordt de Nordic Walker door het gebruik van de stokkengedwongen zijn bovenlijf en armen te gebruiken. Het is een totalworkout.'

En dus grijpen steeds meer Hollanders naar de stokken - enruiken sportfabrikanten hun kans. Salomon, Ecco, en New Balancebreiden het aanbod in wandelschoenen uit. En die worden steedshipper. Geen lompe boots in zes variaties van bruin, maar mooiegympies in flitsende kleuren.

Enkele weken geleden deed ook de leider in hardloopschoenenAsics met een lijn wandelschoenen zijn intrede in de populairebuitensport. Sommige schoenen hebben het label 'geschikt voorNordic Walking' gekregen. Die zijn uitgerust met Gore-Texwaardoor zij waterdicht zijn. Verder hebben de schoenen eenstevig profiel, om uitglijden te voorkomen, en een beetje vering,maar niet zoveel als hardloopschoenen. Hoe ze eruit zien? Zelfsknalrood.

Daar laat Asics het niet bij. Wie een paar Asicswandelschoenen koopt, krijgt er een trainingsprogramma bij. Samenmet de introductie van de schoenenlijn heeft Asics op hetinternet My Walking gelanceerd. Een zelfde programma, waarmeetrainingen en doelstellingen worden bijgehouden entrainingspartners en loopgroepen zijn te vinden, bestaat al voorhet hardloopassortiment (My Running). Asics biedt met de sitemeer aan dan schoenen, het probeert een manier van leven testimuleren. Bij dat leven hoort passende kleding. De modernewandelaar schaft een sportief wandeljasje en dito wandelbroekaan. Rugzakken en waterbidons, speciaal voor Nordic Walking, zijnook in elke buitensportwinkel te koop.

Niet alleen de schoen- en kledingfabrikanten zien kansen.Andere bedrijven laten het wandelen evenmin aan zich voorbijgaan. Xenos, Aldi en Wehkamp hebben nu ook wandelstokkentoegevoegd aan het assortiment.

Maar kijk uit, zeggen de experts bij de SNWN, niet allestokken (of poles zoals ze in het wandeljargon worden genoemd)zijn even goed. 'Sommige zijn veel te zwaar, daar kan niemand eenuur mee lopen. En andere poles vallen binnen een uur uit elkaar.Goede stokken zijn gemaakt van koolstofvezel. Die wegen bijnaniets en zijn heel sterk.' Hét Nordic Walking merk is het FinseExel, maar ook Leki verkoopt goede poles. Verkrijgbaar vanafzestig euro.

Tot nu toe heeft het fanatiekere sporters in mindere matekunnen verleiden. Maar misschien verandert dat snel. Op hetinternet is de volgende stap al te vinden: Nordic Running. Nogeven en we zien de sportievelingen met stokken hardlopend doorde Hollandse bossen vliegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden