Met een alziend oog en sluipwespen terreur te lijf

Sinds de aanslagen in New York is de vraag naar antiterreurwapens gestegen. TNO springt daar op in met technologische hoogstandjes....

Van onze verslaggever Dick Boersema

Nederland is in de ban van terreur. Achter de muur van een doorsnee portiekwoning kan immers zomaar een terreurcel schuilgaan. En wat voor vuurwapens kun je niet allemaal ongezien meevoeren onder een bomberjack of djellaba? Een alziend oog dat alles registreert wat er in het verborgene gebeurt, zou goed van pas komen deze dagen.

De technologie is al een heel eind op pad. Woensdag presenteerde TNO Defensie en Veiligheid in Rijswijk de nieuwste snufjes in de strijd tegen terreur. Een radar die door metersdikke muren heen kan kijken, bijvoorbeeld. Of een scanner die genadeloos ziet wat er zich onder je kleren bevindt, ook elk verdacht voorwerp.

`Natuurlijk is het zo dat we inspringen op een vraag die sinds de aanslagen in New York is ontstaan`, zegt Jaap de Ruiter van TNO. `Maar die angst willen we niet aanwakkeren. Het gaat om de balans. Aan de ene kant moet je je wapenen tegen dreiging, aan de andere kant wil je met zuivere meetinstrumenten valse terreurmeldingen uitsluiten.`

In ongeveer twintig seconden scant de mm-wave-detector een persoon van top tot teen. In evenzovele seconden tovert het apparaat een uitgeklede persoon op een computerscherm. Het instrument registreert lichaamsstraling en maakt alles zichtbaar wat die straling blokkeert: een pistool, wat muntjes of een bh-sluiting.

Niet alleen technologische wapens voeren de strijd tegen terreur. In de frontlinie van de krijgsmacht tegen terreur bevinden zich minuscule beestjes, sluipwespen, die na een kwartier training gifgassen kunnen onderscheiden van andere luchtjes. `En het handige van die sluipwespen is: als ze eenmaal een gevaarlijk gas opvangen, gaan ze direct op zoek naar de bron`, legt De Ruiter uit.

In een groot aquarium laten twee medewerkers in witte jassen zien hoe de training werkt: wespen krijgen een gifgas te ruiken en krijgen als beloning een druppel suikerwater. Hierdoor vliegen ze als snoeplustige kinderen af op de bron van een giftig gas, ook in een terreursituatie wanneer geen beloning volgt.

Mocht een terrorist er dan toch nog onverhoeds in slagen explosieven mee te voeren, dan staat de techniek klaar met middelen om dit gevaar te bedwingen. Bijvoorbeeld met de wastelift, een prullenbak met een onderaardse opslag van 400 liter. Wie hierin een bom laat ontploffen, krijgt daar gauw spijt van, want door de vorm van de prullenbak is de aangerichte schade verwaarloosbaar. Tijdens de presentatie toont een filmpje de bloederige consequenties van een explosie in een conventionele prullenbak.

De vondst van een verdacht pakketje hoeft niet langer het treinverkeer een avond plat te leggen. De Episafe staat hiervoor borg. De uitvinding is een tot een koker gewikkelde kunstvezel die om een explosief voorwerp geplaatst kan worden. De Episafe vangt spijkers, granaatscherven en andere scherpe delen op. `Mijn bloed begint elke keer te koken als ik hoor van een bioscoop die ontruimd moest worden vanwege een bommelding`, zegt Harry Kel van Futura Composites die de Episafe samen met TNO ontwikkelde. `Dan bel ik altijd even op en zeg ik dat die ontruiming nergens voor nodig was.`

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden